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This Determination, to the extent that it is capable of being a 'public ruling' in terms of Part IVAAA of
the Taxation Administration Act 1953, is a public ruling for the purposes of that Part .  Taxation Ruling
TR 92/1 explains when a Determination is a public ruling and how it is binding on the Commissioner.
Unless otherwise stated, this Determination applies to years commencing both before and after its date
of issue.  However, this Determination does not apply to taxpayers to the extent that it conflicts with the
terms of a settlement of a dispute agreed to before the date of issue of the Determination (see
paragraphs 21 and 22 of Taxation Ruling TR 92/20).

Taxation Determination
Income tax:  property development:  who is a 'qualified person'
to make an estimate of the actual cost of construction of a
building for the purposes of Division 10D of Part III of the
Income Tax Assessment Act 1936?

1. A deduction is allowable under section 124ZH in respect of capital expenditure incurred on
the construction of, or an extension, alteration or improvement to certain income-producing
buildings.  Section 124ZG identifies what amounts of capital expenditure will be regarded as
qualifying expenditure for the purposes of Division 10D.

2. In circumstances where a taxpayer is genuinely unable to determine precisely the actual
cost of the building, we accept that an estimate of the cost of construction by a quantity surveyor or
'other independent qualified person' may be used:  see paragraph 19 of Taxation Ruling IT 2640.
However, some doubt has arisen as to who will be accepted as a 'qualified person'.

3. We consider that a qualified person is someone who has expertise in the calculation of
building construction costs and who would be likely to be accepted by a court or tribunal as an
expert witness on the issue of calculating the cost of construction of the relevant building.  That
expertise may have been acquired through a course of study or relevant experience in providing
building cost estimates over a significant period of time.

4. The attainment of relevant professional qualifications or recognition by an appropriate
professional association or organisation would be indicative of expertise in this field.

5. Unless they are otherwise qualified, valuers, real estate agents, accountants and solicitors
generally have neither the relevant qualifications nor experience to make such an estimate.

6. Appropriately qualified people might include:

� a clerk of works, such as a project organiser for major building projects;

� a supervising architect who approves payments at each stage in major projects and
who may approve individual payments to subcontractors in smaller projects;  or

� a builder who is experienced in estimating construction costs of similar building
projects.
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7. The question of whether a person has the required expertise will be an issue of fact in each
case.

8. The use of published building cost guides to estimate the actual cost of construction will
not be accepted, unless they are used merely as a guide by a suitably qualified person.  The
building cost guides typically provide a cost per square metre of a range of building projects.  They
are based on industry averages and will not be sufficiently specific to the particular building being
valued.

9. The building cost guides also include a reasonable profit margin for the builder.  However,
the builder's profit margin does not form part of the cost of construction unless the original
construction was commissioned from a builder, whose charges for the work would have included
such a profit.  Where the original construction was carried out directly by the then owner, or by
that owner using trade subcontractors and perhaps an architect, no such builder's profit was
incurred as part of the cost of construction.

NOTE:

10. Following the enactment of subsection 262A(4AH), which commenced operation on 30
June 1992, a person who disposes of, or of a lease of, any part of a building in respect of which
there is post 26 February 1992 qualifying expenditure, may be required to provide a notice to the
transferee containing information about the transferor's holding of the building.  The purpose of the
notice is to provide sufficient information to enable the transferee to work out how Division 10D
will apply to them.

Commissioner of Taxation
13/10/94
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