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This Ruling, to the extent that it is capable of being a 'public ruling' in 
terms of Part IVAAA of the Taxation Administration Act 1953, is a 
public ruling for the purposes of that Part.  Taxation Ruling TR 92/1 
explains when a Ruling is a public ruling and how it is binding on the 
Commissioner. 

[Note: This is a consolidated version of this document.  Refer to the 
Tax Office Legal Database (http://law.ato.gov.au) to check its 
currency and to view the details of all changes.] 

 

What this Ruling is about 
1. This Ruling provides guidelines for organisations seeking status 
under the Overseas Aid Gift Deduction Scheme.  The gift provisions 
of the Income Tax Assessment Act 1936 (the Act) are generally 
directed to the allowance of deductions for donations to certain funds, 
authorities or institutions whose activities are confined to Australia.  
An exception to this general rule exists in respect of donations made 
to public funds established exclusively for the relief of persons in 
certified developing countries.  A necessary requirement for this 
concession is that the public fund be established and administered in 
Australia.  The arrangements are generally known as the 'Overseas 
Aid Gift Deduction Scheme'. 

 

Class of person/arrangement 

2. This Ruling applies to an organisation seeking: 

 (a) to have a fund admitted to the Overseas Aid Gift 
Deduction Scheme; 

 (b) to change its name or that of its overseas aid fund which 
has already been admitted to the scheme; or 

 (c) to have a fund removed from the Overseas Aid Gift 
Deduction Scheme. 
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Ruling 
Admission to the Overseas Aid Gift Deduction Scheme 

3. An organisation seeking access to the Overseas Aid Gift 
Deduction Scheme must, in the first instance, be accepted as an 
'approved organisation', that is, an organisation approved by the 
Minister for Foreign Affairs in terms of subsection 78(19) of the Act.  
Details of the criteria to be met, and those countries which are 
considered to be developing countries for the purposes of this 
provision, may be obtained by writing to: 

The Director 

NGO Programs and Liaison Section 

Australian Agency for International Development (AusAID) 

GPO Box 887 

CANBERRA  ACT  2601. 

Formal applications seeking the Minister's approval must also be 
forwarded to that address.  The Minister will inform the Treasurer of 
each application that is approved. 

4. Once an organisation has gained Ministerial approval, it is then 
necessary for it to satisfy the Treasurer that it has established a public 
fund exclusively for the relief of persons in certified developing 
countries (subsection 78(21)).  The Australian Taxation Office (the 
ATO) is responsible for ensuring that the Treasurer is fully informed 
before he decides that issue. 

5. Consequently, the documentation establishing such a fund must 
be submitted to the ATO for subsequent referral to the Treasurer.  
This can be done at the same time that the formal application is lodged 
with the Department of Foreign Affairs and Trade.  However, no 
decision will be made on its suitability until the approval of the 
Minister for Foreign Affairs, as referred to in paragraph 3 above, has 
been received. 

6. The documentation required to satisfy the Treasurer for the 
purposes of subsection 78(21) is generally expected to meet the 
requirements listed below.  Such requirements are normally sought to 
be met by any public fund which comes within the income tax gift 
provisions contained in subsections 78(4) and 78(5) of the Act.  For 
further explanation and discussion of the criteria applicable to public 
funds under the general gift provisions, see Taxation Ruling entitled 
'Income Tax:  Public Funds'.  The specific requirements for public 
funds seeking admission to the Overseas Aid Gift Deduction Scheme 
are that: 
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 (a) the fund is to be governed by a constitution or set of rules 
from which it is clear that its exclusive purpose is to 
provide relief to persons in certified developing countries; 

 (b) members of the general public are to be invited to 
contribute to the fund; 

 (c) gifts to the fund are to be kept separate from any other 
funds of the sponsoring organisation.  A separate bank 
account and clear accounting procedures are required; 

 (d) the fund must operate on a non-profit basis.  Moneys must 
not be distributed to members of the managing committee 
or trustees of the fund except as reimbursement for out-of-
pocket expenses incurred on behalf of the fund or proper 
remuneration for administrative services; 

 (e) the fund is to be public in the sense that it be administered 
by a committee of persons a majority of whom have a 
degree of responsibility to the general community.  In this 
respect it will be necessary to provide details of the 
occupations and positions in the community of the fund's 
office-bearers; 

 (f) should the fund be wound-up, any surplus money or assets 
are to be transferred to some other fund qualifying under 
the overseas aid gift provisions of the law, i.e., under item 
9.1.1 of table 9 in subsection 78(4) of the Act; 

 (g) the fund's name has to reflect the fact that it is a 
developing country's aid fund and that the name appears 
on all receipts issued to the donors; and 

 (h) the ATO is to be informed of any changes within the 
organisation, reflecting on the operational or financial 
arrangements of the fund. 

7. Should the Treasurer be satisfied for the purposes of subsection 
78(21) the Treasurer may, at his or her discretion, by notice published 
in the Commonwealth Government Gazette, declare the fund to be an 
eligible fund under the Overseas Aid Gift Deduction Scheme.  In such 
cases, it has been the usual practice for the Treasurer to advise the 
public of the declaration through the issue of a press release. 

8. Gifts to an eligible fund will generally be deductible from the 
date of the Gazette declaring its eligibility, although a later date may 
be specified.  The provisions governing overseas aid gift deductions in 
the Act do not allow the Treasurer to grant tax deductible gift status at 
a date prior to the gazettal of the fund. 
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Changes in name of organisation 

9. When an organisation seeks to change its name, it must write to 
the Australian Agency for International Development (AusAID) for 
approval.  AusAID will advise the ATO of the organisation's request. 

10. Where it is only the organisation which is seeking to change its 
name, and AusAID considers the renamed organisation to be the 
same organisation as that approved previously, formal approval of the 
name change by the Minister for Foreign Affairs is not required 
because the previous approval would still be applicable to the 
renamed organisation.  In this event AusAID would advise the ATO 
of this decision.  But if there is more than just an organisation name 
change involved, a new organisation approval might need to be sought 
from the Minister for Foreign Affairs, and the Minister would advise 
the Treasurer of the outcome of such an application.  In the case 
where an organisation is seeking to change its name, the ATO may 
wish to re-examine the documentation of the overseas aid fund, and its 
activities, to ensure that it continues to comply with the requirements 
set down in the Act. 

 

Changes in name of Overseas Aid Fund 

11. Where an organisation is seeking to change the name of its 
overseas aid fund, it will have to submit the renamed fund to the full 
approval process.  That is, it will have to write to AusAID which will 
advise the ATO of the organisation's request.  The fund will then have 
to satisfy the Treasurer that it meets the public fund requirements 
discussed at paragraph 6 above.  For a renamed fund to obtain tax 
deductibility gift status the Treasurer will have to declare in the 
Gazette that the 'new' fund is an eligible fund for the purposes of 
subsection 78(21) of the Act.  The Treasurer will also have to revoke 
the 'old' fund for the purposes of subsection 78(23) of the Act. 

12. Organisations seeking to have the 'new' name of their overseas 
aid fund approved, and tax deductible gift status granted to it, should 
continue to operate the 'old' fund until the name of the new fund is 
gazetted.  Otherwise they will be unable to continue to collect tax 
deductible donations.  Tax deductible donations can not be made to 
the 'new' fund until the 'new' fund is declared to be an eligible fund 
under the Overseas Aid Gift Deduction Scheme.  Similarly, if the 
'new' fund is not in itself approved as an overseas aid fund at the time 
of cessation of the 'old' fund, it will not be able to receive any surplus 
money or assets from the 'old' fund.  See paragraph 15 below which 
discusses the transfer of moneys or assets held by a fund which has 
ceased to exist. 
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Cessation of Overseas Aid Fund 

13. Where an organisation seeks to wind up an existing aid fund, or 
the fund ceases to exist, the organisation should write to ATO seeking 
the revocation of the fund as an eligible fund. 

14. The Treasurer will by notice in the Commonwealth Government 
Gazette revoke the earlier declaration that the fund is an eligible fund 
under the Overseas Aid Gift Deduction Scheme.  The revocation is 
made under subsection 78(23).  The notice of revocation must specify 
the date on which it will have effect.  The date of effect cannot be 
earlier than the date on which the notice is published in the Gazette. 

15. Any surplus money or assets held in the fund that have received 
tax concessions (i.e. the donors were entitled to claim tax deductions 
for the donations) must be transferred to some other fund qualifying 
under the overseas aid gift provisions of the Act; i.e., item 9.1.1 in 
table 9 of subsection 78(4). 

 

Use of donated moneys 

16. Money or assets derived by way of tax deductible gifts must be 
used exclusively for the relief of persons in certified developing 
countries.  This must be reflected in the fund's objects as stated in the 
constitution or other founding documents of the organisation.   

17. The list of approved countries, as certified by the Minister for 
Foreign Affairs under subsection 78(20) of the Act, changes from time 
to time.  Consequently, an overseas aid fund should approach AusAID 
from time to time to ensure that countries to which it is providing 
relief continue to be certified developing countries.  Otherwise a fund 
which has been set up to provide relief to persons in a particular 
certified developing country, where that country is subsequently 
removed by the Minister from the 'certified' list, would lose its tax 
deductible gift status.  This status would be lost even if only part of a 
fund is being used to support activities in the now-uncertified country. 

18. No part of the moneys or assets derived by way of tax 
deductible gifts can be transferred or paid, directly or indirectly by 
way of dividends, bonus or otherwise to any member of the 
organisation except by way of reimbursement for out-of-pocket 
expenses incurred on behalf of the fund or for proper remuneration for 
administrative services.  Similarly, moneys or assets cannot be used 
for some other project of the organisation which does not fall within 
the meaning of relief of persons in certified developing countries. 
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Date of effect 
19. This Ruling applies to years commencing both before and after 
its date of issue.  However, the Ruling does not apply to taxpayers to 
the extent that it conflicts with the terms of a settlement of a dispute 
agreed to before the date of issue of the Ruling (see paragraphs 21 and 
22 of Taxation Ruling TR 92/20). 

 

Previous Rulings 
20. Taxation Rulings IT 2578 and IT 293 are now withdrawn.  
To the extent that the principles in those Rulings are still applicable 
and are still consistent with the current state of taxation judicial 
authority, they have been incorporated into this Ruling. 
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