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Ruling Compendium – GSTR 2012/3 

This is a compendium of responses to the issues raised by external parties to draft Goods and Services Tax Ruling GSTR 2011/D5 Goods and 
services tax: GST treatment of care services and accommodation in retirement villages and privately funded nursing homes and hostels 

This compendium of comments has been edited to maintain the anonymity of entities that commented on the draft Ruling. 

 

Summary of issues raised and responses 

Issue 
No. 

Issue raised ATO Response/Action taken 

1. A major concern with the draft Ruling lies with the analysis of 
when services are provided in a ‘residential setting’ for the 
purposes of subsection 38-25(3). 
No authority is given for the restriction of the meaning of 
‘residential setting’ to exclude a person’s private home, apart from 
a contextual discussion in paragraphs 110 to 118 of the draft 
Ruling relating to an Act purportedly in pari materia (that is, 
dealing with the same subject matter), the Aged Care Act 1997, 
including exclusions from the definition of ‘residential care’ in 
section 41-3 of the Aged Care Act for care provided in a person’s 
private home or in a hospital or psychiatric facility. Paragraph 115 
of the draft Ruling concludes that section 38-25 is only concerned 
with residential care services within the meaning of the Aged 
Care Act. 
We do not consider that the GST Act and the Aged Care Act are 
necessarily in pari materia, or that the Commissioner’s analysis 
properly applies that statutory interpretation principle. Footnote 22 
in the draft Ruling refers to ‘Statutory Interpretation in Australia’ 
by Pearce and Geddes. Paragraph 3.8 of the 7th Edition refers to 
a more recent decision of the Full Federal Court, H v. Minister for 
Immigration and Citizenship (2010) 188 FCR 393. In this case 
(at 403) the Court confirmed that where an Act expressly refers to 
provisions in another Act it does not diminish the difference 

Having reviewed the relevant authorities, we agree that there is some doubt as 
to whether the GST Act is in pari materia with the Aged Care Act 1997, in the 
context of the provisions addressing residential care. References to the GST Act 
being in pari materia with the Aged Care Act have been removed from the 
Ruling. 
It is agreed that because the term ‘residential setting’ is not defined in the 
GST Act, its ordinary meaning is relevant. However, established principles of 
statutory interpretation require words of statute to be read in their context. 
Having regard to the contextual considerations discussed in paragraphs 115 
to 121 of the Ruling, we consider that the term ‘residential setting’ in 
paragraph 38-25(3) does not take its ordinary meaning to include a person’s 
private home. 
The alternative view that the term ‘residential setting’ in paragraph 38-25(3) 
should be interpreted to include a person’s private home is acknowledged at 
paragraphs 191 to 194 of the Ruling. 
We consider that the suggestion that, in the absence of subsection 38-25(3A), 
all accommodation in a retirement village would be considered to be a 
residential setting is inconsistent with the stated intent of the amendments that 
incorporated subsection 38-25(3A) into the GST Act in 2004. In particular, as set 
out at paragraph 193 of the Ruling, paragraph 1.14 of the Explanatory 
Memorandum to the Tax Laws Amendment (Retirement Villages) Bill 2004 
states: 
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between the two subject matters, and that it is only where 
provisions are picked up expressly that they can inform the 
interpretation of the first Act. 
In the absence of a clear alternative legal meaning of ‘residential 
setting’ or ‘setting’, we have difficulty in accepting an 
interpretation that ignores or overrides the analysis of ‘residential’ 
in the Marana Holdings case. The ordinary meaning would 
include serviced apartments and ILUs in retirement villages, as 
well as private homes. 
In our view a better interpretation of the current legislation is that 
subsection 38-25(3) can apply to services provided in any 
residential environment, including retirement villages and private 
homes. Subsection 38-25(3A) however ensures that, in 
retirement villags where all accommodation may be provided in a 
residential setting, services are only provided to residents of 
serviced apartments as defined. This gives effect to the purpose 
behind the introduction of subsection 38-25(3A) , and is 
consistent with the Aged Care Act. 

1.14 This bill does not seek to reduce the existing scope of operation of the 
term ‘residential setting’ as it appears in existing paragraph 38-25(3)(a). 
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2. Independent living units and the meaning of ‘residential 
setting’ 
In addition to the issues raised in another submission, it is 
submitted that the Commissioner is incorrect to assert (in 
paragraph 121 of the draft Ruling) that an independent living unit 
in a retirement village cannot constitute a ‘residential setting’ for 
the purposes of subsection 38-25(3) of … the GST Act … on the 
basis that the premises are ‘marketed and held out to the public 
as a type of residential lifestyle rather than as a facility that 
provides residential care’. 
In this respect, it is a taxpayer’s view that the promotion of a 
resort lifestyle is not inconsistent with the provision of residential 
care. Rather, the availability of access to residential care services 
is a key component of the lifestyle that is offered to residents of a 
village. 
It is also submitted that, from a commercial perspective, it is 
unrealistic to expect operators of retirement villages, who also 
offer privately funded residential care, to focus their marketing 
materials primarily on the residential care services. Once a 
resident is satisfied that the residential care services that they 
require can be accessed within a particular village, their decision 
to move into that village is likely to be based on their perception 
of the lifestyle that they will enjoy within the village. The marketing 
materials for most villages focus on the lifestyle aspects of the 
village accordingly. 
The taxpayer is also of the view that the privately fund(ed) 
residential care sector will continue to grow. The taxpayer itself 
has responded to this trend by making such services available to 
residents of their resort. 

The reference to an independent living unit in a retirement village not 
constituting a ‘residential setting’ because they are marketed and held out to the 
public as a type of residential lifestyle rather than as a facility that provides 
residential care has been removed from paragraph 126 of the Ruling (previously 
paragraph 121 of GSTR 2011/D5). 
However, we maintain the view that, for the purposes of subsection 38-25(3), an 
independent living unit does not constitute a ‘residential setting’ because it is a 
resident’s private home. Under the current GST legislation the only instances in 
which care services supplied to a resident of a retirement village may be 
considered to be supplied in a ‘residential setting’ is when the resident resides in 
a ‘serviced apartment’ in the retirement village and all of the requirements of 
subsection 38-25(3A) are satisfied. 
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3 The concept of a ‘self care’ unit 
Paragraph 34 of the draft Ruling introduces the concept of ‘self 
care’ units, which are not mentioned in the GST Act or the 
Explanatory Memorandum to the original GST Bill or any 
amendment Bills. Introducing such a concept is unhelpful as the 
concept appears to fall between the more recognised concepts of 
ILUs and serviced apartments, which are for example the only 
two categories referred to in the Explanatory Memorandum to the 
Tax Laws Amendment (Retirement Villages) Bill 2004. 
Accommodation with the physical characteristics of a serviced 
apartment may have a combination of residents who self care or 
require nursing services / daily living assistance. Apartments are 
also commonly designed such that a person can commence 
residence caring for themselves, with the availability of assisting 
living assistance in subsequent years (without the need to move 
to a new facility). Such an apartment may be described as ‘self 
care’ but would, in terms of physical characteristics, be similar to 
a serviced apartment. 
There is no need to introduce a third accommodation concept for 
GST purposes, as in a retirement village only supplies to 
residents in serviced apartments receiving the requisite care 
services can be GST-free under subsections 38-25(3) and (4). 

All references to ‘self care’ units have been removed from the Ruling. 
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4 Provision of meals 
Pursuant to paragraph 38-25(3A)(b) of the GST Act, for services 
provided to a resident of a retirement village to be provided in a 
residential setting there must be in force a written agreement 
under which the operator of the retirement village provides daily 
meals and heavy laundry services to all of the residents of the 
apartments. 
In paragraph 52 of the draft Ruling, the Commissioner refers to 
‘an arrangement in place whereby the retirement village operator 
provides all of a resident’s daily meal requirements’ [emphasis 
added]. The reference to ‘all’ and meal requirements significantly 
extends the conclusion and is not supported by the legislation. 
Reference to daily meals should be taken to be a reference to 
meals (plural, meaning more than one) on a daily basis. It would 
be satisfied where the operator provided more than one meal on 
a daily basis. It does not require the operator to satisfy all of the 
resident’s meal requirements. The draft Ruling offers no 
explanation as to why the word ‘all’ should be read into 
paragraph 38-25(3A)(b) when it is not in the text of the legislation. 
In addition, paragraphs 53 and 56 of the draft Ruling are 
inconsistent. In paragraph 53, the Commissioner in effect adopts 
the view that ‘provides’ means to make available (as opposed to 
actual provision). In paragraph 56, the Commissioner says that to 
make meals available is not sufficient. The position cannot be 
reconciled. ‘Provide’ means either to make available or to actually 
provide. Given this is intended to be a concession, in our view the 
Commissioner should adopt the former view. 

We consider that the term ‘daily meals’ in paragraph 38-25(3A)(b) is a reference 
to a resident’s daily meal requirements rather than being a reference to more 
than one meal per day being provided to a resident. This is consistent with 
paragraph 1.12 of the Explanatory Memorandum to the Tax Laws Amendment 
(Retirement Villages) Bill 2004 which states: 

1.12 A serviced apartment resident might enter into arrangements for the 
retirement village operator to supply them with breakfast each day but the 
resident may cook their own lunch and dinner. This would not be considered 
to the provision of daily meals, it would normally be expected that the 
retirement village operator would supply all of the daily meals for the 
resident. This test would also be met if, in addition to providing lunch and 
dinner, provisions for breakfast were also supplied by the operator. 

Paragraphs 53 to 55 of the Ruling have been revised to explain that because of 
periods of temporary absence from the retirement village, or subject to medical 
needs and religious or cultural observance, there may be times when meals are 
not actually provided to a resident. Paragraph 55 of the Ruling explains that, in 
these cases, the ‘daily meals’ requirement will still be satisfied if there is an 
ongoing obligation under a written agreement for the operator to provide the 
resident’s daily meals. 
Paragraph 53 of the Ruling has also been revised to explain that the ‘daily 
meals’ requirement will be satisfied in cases where the operator provides meals 
of adequate variety, quality and quantity for each resident of the serviced 
apartment, served each day at times generally acceptable to both residents and 
management, and which will generally consist of three meals per day plus 
morning tea, afternoon tea and supper. This is consistent with item 1.10 of 
Schedule 1 to the Minister’s Determination* referred to in paragraph 38-25(3)(b). 

                                                 
* GST-free supply (Residential Care - Non-Government-Funded Supplier) Determination 2000 (‘the Minister’s Determination’). 
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5 Package of services 
Sections 4 and 5 of the GST-free Supply (Residential Care — 
Non-Government-Funded Supplier) Determination 2000 
determine that for services to be covered by section 38-25 they 
must be supplied under a written agreement with the supplier as 
a package made up of the services mentioned in item 2.1 or 
item 3.8 of Schedule 1, other services mentioned in Schedule 1 
that are needed by the care recipient, and accommodation. 
In paragraph 74 of the draft Ruling, the Commissioner requires 
the written agreement to stipulate the specific package of 
services to be provided. No such requirement appears in the 
legislation or the Determination. The Determination merely 
requires that ‘the services are supplied, under a written 
agreement with the supplier, as a package of ... ’that is, it is 
enough for the services to be supplied under the agreement, and 
it is not necessary for the services to be specified.’ Contrary to 
what the Commissioner says in the second sentence, a general 
provision in the written agreement would be sufficient to satisfy 
the Determination. 

References to a ‘specific’ package of services have been removed from the 
ruling. 
However, as explained at paragraph 80 of the Ruling, in accordance with item 5 
of the Minister’s determination, there must be a written agreement under which 
an operator is obligated to supply a package of item 2.1 or item 3.8 services and 
other Schedule 1 services that are appropriate to the care needs of the 
recipient. 
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