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Public advice and guidance compendium – LCR 2019/4 

This is a compendium of responses to the issues raised by external parties to draft Law Companion Ruling LCR 2018/D8 Expansion of the 
taxable payments reporting system to road freight, security, investigation or surveillance, and information technology services. 

This compendium of comments has been edited to maintain the anonymity of entities that have commented. 

Summary of issues raised and responses 

Issue No. Issue raised ATO response / action taken 

1 Application to consolidated/multiple entry consolidated 
groups – whether the supply of relevant services within a 
group, which is then sub–contracted outside of the group for 
supply, would be reportable. 

A payment to an ABN holder outside of a consolidated group for a 
relevant service, even where the original supplier and the recipient 
of the service are within one consolidated or MEC group, is 
reportable under the taxable payments reporting system (TPRS). 

Text and examples have been added to the final Ruling showing 
how TPRS applies to consolidated groups (see paragraphs 51 to 
57). 

2 Application to offshore contractors – where a provider of a 
relevant service makes a payment to an offshore entity 
(affiliated or not), whether the payment is reportable. 

If the ABN holder is providing a relevant service and engaging a 
contractor to provide that service on their behalf, the payment to that 
contractor is reportable. The law contains no exclusion based on the 
location or tax residency of the payee. 

3 Centralised IT service providers within a group – question 
whether income tax consolidated groups with centralised 
information technology (IT) services provided by a subsidiary 
entity who uses contractors outside the group, will be subject 
to the reporting obligation (and concern about the compliance 
burden). 

We have considered which entities will be subject to the reporting 
obligation where a consolidated group consumes the IT services 
which are provided to it by a subsidiary and sub–contractors. It is our 
view that the single entity rule does not apply to alleviate reporting 
obligations as it is not part of working out the company’s liability to 
income tax (see section 701-1 of the Income Tax Assessment Act 
1997 (ITAA 1997)). 

Explanatory text and examples added to the final Ruling (see 
paragraphs 51 to 53 and Example 8). 
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Issue No. Issue raised ATO response / action taken 

4 Use of ‘on their behalf’ in the Ruling – Draft LCR 2018/D8 
seems to be narrower than the law. By using ‘on their behalf’ 
it implies that it is only where the service is supplied to a 
customer of the entity that reporting is required. 

The legislation seems much broader, requiring that both the 
entity and the contractor provide the same type of supply 
irrespective of who it is supplied to. 

We consider the interpretation expressed in the Ruling to be the 
better view. 

Broadly, we interpret ‘a supply’ in column 1 of the table in section 
396-55 of Schedule 1 to the Taxation Administration Act 1953 as the 
same supply referred to in column 2 (indicated by the definite article:  
‘the supply’). Applying IT services as an example and using the 
column headings, the law reads as: 

‘(A)n entity that makes a supply of an IT service and has an ABN, 
must report information about the provision of consideration by the 
entity to another entity wholly or partly for the supply by the other 
entity of an IT service, unless … ’ 

We also think that if it were intended to capture businesses who 
generally supply IT services, the first column would have been 
written more broadly rather than the making of a single supply 
attracting a reporting obligation. 

This interpretation is supported by the Explanatory Memorandum to 
the Treasury Laws Amendment (Black Economy Taskforce 
Measures No. 2) Bill 2018, which has multiple references to ‘on their 
behalf’ (for example see paragraphs 2.1 and 2.11 to 2.13), and 
accords with the GST concept of supply explained in GSTR 2006/9 
Goods and services tax:  supplies and referred to in the final Ruling. 

5 Regarding road freight on the following issues: 

• ‘Provides’ and ‘supplies’ should not be used 
interchangeably because they have different 
meanings in different contexts. 

• ‘Who is a supplier of a relevant service’ needs to 
be made clearer. Suggested principles:  nature 
and size of the goods sold, delivery destination, 
transport availability, etc. 

More detail has been provided where possible. For example, 
Example 3 of the final Ruling has been updated to clarify the 
services that may be reportable. 

The final Ruling provides principle-based guidance and examples. 
The application of the reporting requirement will depend on the facts 
and circumstances of any given scenario. We are therefore unable 
to address all of the services listed in this submission as definitively 
within or outside the reporting requirement. 
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Issue No. Issue raised ATO response / action taken 

• Merchants may have no interest in or knowledge 
of how the goods will be delivered. For example, 
the transport may be actioned using a range of 
service providers and carriage may not be by 
road. 

• Example 3 of LCR 2018/D8 shows there is a 
supply of road freight services but does not make 
it clear who has the TPRS reporting obligation. 

• Help merchants identify when it is the supplier 
versus when the business is considered to have 
passed on supplier status to another entity. 

• Show how/if multiple supplies can arise by 
different parties in the delivery chain. 

• Explain how transporters can differentiate a 
courier and road freight provider – simple tests? 
ATO and industry agreed criteria? 

• What contractual terms could be implemented to 
determine whether reporting obligations apply and 
for which party? 

• Non-resident merchants (with or without an ABN) 
who use Australian businesses for delivery of 
goods to Australian customers. 

 

Regarding security, investigation or surveillance services: 

• Guidance is needed on bundled services eg. 
where a single property maintenance fee or rental 
includes security services. 

• Services provided by offshore suppliers 

The important issue when considering the application of the TPRS is 
what service the payer provides to their customer. Text has been 
added to paragraph 44 of the final Ruling clarifying that a payer only 
needs to report the amount they have paid to the entity they have 
contracted – they do not need to concern themselves with how that 
contractor might then deliver or provide the service to their client. 

For example, a storage facility business providing storage services 
to their customer is unlikely to fall within the ordinary meaning of 
supplying ‘security services’. The mere fact that a storage business 
may engage security contractors does not automatically make 
payments to those contractors reportable under the TPRS. All the 
facts and circumstances must be considered, particularly the 
relationship between the parties and what is being supplied 
(specifically whether there is a composite supply of a relevant 
service or mixed supplies which include a relevant service). 

We will continue to work with the community to identify additional 
guidance that might usefully be provided to assist taxpayers to 
comply with their obligations. Appendix 2 of the final Ruling also sets 
out the Commissioner’s practical approach to administering the 
potential reporting obligations of entities. 
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Issue No. Issue raised ATO response / action taken 

• Why is surveillance of country borders excluded? 

• Accountants undertaking financial investigations, 
forensic accounting work, liquidation 
investigations, cyber security work? 

• Security ‘master’ licence-holders and security 
training organisations? Private sector operated 
prisons and detention centres? Guard dog 
handling? Drone monitoring? 

• Are safety or assurance services included in 
security services? For example, lifeguards, 
abseiling instructors, engineers working at Opal 
Tower, furniture or wine storage facilities. 

6 The reporting threshold categories - Suggested that the 
proposed exemptions for each service should be in one 
location for simplicity and consistency. 

All of the reporting exemptions are now contained in the Legislative 
Instrument registered on 24 June 2019:  Taxable Payments 
Reporting System – Reporting Exemptions for Certain Entities 
Determination 2019. 

Appendix 1 of the final Ruling reflects this change. 

7 GST grouping and the threshold formula – Application of 
the threshold test to members of a GST group needs 
clarifying. Is the turnover threshold applied on an entity by 
entity basis or on the turnover of the GST group? 

The denominator in the threshold formula is intended to cover the 
GST turnover of all the members of a GST group where the entity is 
grouped. (The inclusion of group turnover does not apply to a group 
which is a consolidated group but not a GST group; and will be 
based on the GST group and not the income tax consolidated group 
where the groups are constituted differently.) 

Text has been added to the final Ruling (at paragraph 64) clarifying:  
‘Entities in a GST group use the turnover of the GST group.’ 
Footnotes refer readers to the relevant sections of the GST Act. 

 

http://ato.gov.au/law/view/document?DocID=OPS/TPRS20191/00001
http://ato.gov.au/law/view/document?DocID=OPS/TPRS20191/00001
http://ato.gov.au/law/view/document?DocID=OPS/TPRS20191/00001
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