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Ruling Compendium – TD 2008/23 
This is a compendium of responses to the issues raised by external parties to draft Tax Determination TD 2007/D6 – Income tax:  are the active 
assets of a partnership, in which a foreign company is a partner, active foreign business assets of the foreign company for the purposes of the 
capital gains tax participation exemption provisions contained in Subdivision 768-G of the Income Tax Assessment Act 1997? 

This compendium of comments has been edited to maintain the anonymity of entities that commented on the draft ruling. 

Summary of issues raised and responses 

Issue 
No. 

Issue raised Tax Office Response/Action taken 

1. The Commissioner’s conclusion that neither the 
foreign company’s interest in each asset of the 
partnership, nor its residual interest in the 
partnership, constitute active foreign business 
assets, is incorrect. 
The correct view is that only the residual interest 
in the partnership in not an active foreign 
business asset. This is because: 
• Division 768 of the Income Tax 

Assessment 1997 (ITAA 1997) applies only 
to ‘CGT assets’; 

• The definition of a ‘CGT asset’ has two 
limbs relating to partnerships, namely: 
(c) an interest in an asset of a partnership; 
(d) an interest in a partnership that is not 

covered by paragraph (c). 
• The definition recognises that (c) and (d) 

are separate CGT assets; 

The Commissioner considers the view in the Determination to be the better view for 
two reasons. 
Firstly, the Commissioner cannot reconcile the alternative view with the general 
statement in paragraph 1.120 of the Explanatory Memorandum to the New 
International Tax Arrangements (Participation Exemption and Other Measures) 
Act 2004 (the Explanatory Memorandum) that ‘the characterisation of interests in 
partnerships and trusts as not active means that these entities will not be looked 
through for the purpose of calculating the active foreign business asset percentage 
of a foreign company’. The Commissioner has considered the argument that 
paragraph 1.120 of the Explanatory Memorandum can be read narrowly as simply 
saying that if a share in a foreign company is held by a partnership, the assets of that 
foreign company will not contribute to the active foreign business asset percentage. 
The Commissioner has explained why paragraph 1.120 of the Explanatory 
Memorandum cannot be read so narrowly in the Determination. 
Secondly, the provisions in Subdivision 768-G of the ITAA 1997 need to be 
construed having regard to the controlled foreign company (CFC) provisions 
contained in Part X of the Income Tax Assessment Act 1936 (ITAA 1936) and 
section 23AJ of the ITAA 1936. The Commissioner’s view outlined in the 
Determination is consistent with his interpretation of the CFC rules and section 23AJ 
of the ITAA 1936. The Commissioner has explained his reasoning in the 
Determination. 
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 Accordingly, the reference in 
subsection 768-540(2) of the ITAA 1997 to an 
interest in a partnership is only a reference to one 
of those CGT assets; namely, a residual interest 
in the partnership itself. 

 

2. The reasoning in paragraphs 17 and 18 does not 
support the ATO view. It is argued that shares are 
completely different to partnership interests. That 
is, a shareholder has no direct proportionate 
interest in the assets of the company, unlike a 
partner who holds a fractional interest in every 
partnership asset. The argument appears to be 
that because a partner has a fractional interest in 
every partnership asset for CGT purposes, the 
active assets of a partnership can be taken into 
account when calculating the active foreign 
business asset percentage of a foreign company. 

The Commissioner is making a general proposition in paragraph 16 of the 
Determination that certain CGT assets were not intended to be taken into account as 
active assets for the purposes of calculating the active foreign business asset 
percentage. The rationale for excluding certain assets was that they were passive in 
nature and any reduction in a capital gain or loss under Division 768 of the 
ITAA 1997 was only intended to be in respect of active foreign business assets. 
Accordingly, an interest in a partnership should be excluded because it is a passive 
asset. 
Paragraphs 17 and 18 of the Determination expand on the proposition made in 
paragraph 16. The point is made that an interest in a partnership (be it an interest in 
each asset of the partnership or the residual interest) was not intended to be treated 
as active for the purposes of calculating the active foreign business asset 
percentage. The Determination highlights that the treatment of an interest in a 
partnership is expressly different to the treatment of a share. Although an investment 
in a share is ordinarily passive in nature, a share is specifically included in the 
definition of active foreign business asset, whilst an interest in a partnership is 
expressly excluded. 
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3. The Commissioner’s references to the 
Explanatory Memorandum do not assist the 
Commissioner’s contentions and cannot fill what 
does not exist in the statute itself. 

The Commissioner has not sought to rely on the Explanatory Memorandum to ‘fill 
what does not exist in the statute itself’. Rather the phrase ‘an interest in a 
partnership’ has been construed having regard to its statutory context, and the 
purpose of the provision in which the phrase is found. 
Extrinsic materials such as an Explanatory Memorandum can be referred to under 
the common law independently of being permitted to do so by section 15AB of the 
Acts Interpretation Act 1901 to ascertain the purpose of the legislation under 
consideration: see Newcastle City Council v. GIO General Limited (1997) 191 CLR 
85 per Toohey, Gaudron and Gummow JJ at 99. 
The references to the Explanatory Memorandum in the Determination support the 
Commissioner’s construction of the phrase in subsection 768-540(2) of the 
ITAA 1997. 
The quotes from the Explanatory Memorandum in paragraphs 16 and 17 of the 
Determination have been included because they explain the rationale for expressly 
excluding certain CGT assets from the definition of active foreign business asset, 
that is, the assets are passive in nature. 
The quote from the Explanatory Memorandum in paragraph 18 of the Determination 
is relevant to the conclusion reached in the Determination. The first sentence in the 
quote is of particular relevance. It reads as follows: 

Characterisation of interests in partnerships and trusts as not active means that these 
entities will not be looked through for the purpose of calculating the active foreign 
business asset percentage of a foreign company. 



The edited version of the Compendium of Comments is a Tax Office communication that is not intended to be relied upon. 
In accordance with PS LA 2008/3 it only affords level 3 protection. 
 
Page status:  not legally binding Page 4 of 4 
  

Issue 
No. 

Issue raised Tax Office Response/Action taken 

4. The Commissioner has been asked for his view 
on how the modified rules for foreign 
wholly-owned groups in section 768-535 of the 
ITAA 1997 apply where there is a chain of 
wholly-owned foreign companies which includes a 
foreign hybrid company (as defined in 
section 830-15 of the ITAA 1997). A foreign 
hybrid company is treated as a partnership for tax 
purposes. The submission contends that under 
section 768-535, a foreign hybrid company can be 
looked-through so that the companies held 
directly or indirectly by the foreign hybrid 
company, are treated as part of the top foreign 
company for the purposes of calculating the 
active foreign business asset percentage of the 
top foreign company. 

The Commissioner is of the view that the question raised cannot be addressed in this 
Determination and it is proposed to consult with the Business and Service Lines in 
the Tax Office and the National Tax Liaison Group Foreign Source Income 
Sub-Committee to ascertain whether another Determination which specifically 
addresses this question is warranted. 
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