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Notice of Withdrawal 
Draft Goods and Services Tax Ruling 
Goods and services tax:  when is a 
non-resident ‘not in Australia when the thing 
supplied is done’ for the purposes of item 2 
of the table in subsection 38-190(1) of the 
A New Tax System (Goods and Services Tax) 
Act 1999? 
 

Goods and Services Tax Ruling GSTR 2002/D8 is withdrawn with 
effect from today.   

The issues covered by GSTR 2002/D8 are now covered in a new draft 
ruling GSTR 2003/D9 that explains when a non-resident or other 
recipient of a supply is not in Australia for the purposes of item 2, 
item 3 and paragraph (b) of item 4. 

GSTR 2002/D8 examined when a non-resident is not in Australia 
when the thing supplied is done for the purposes of item 2 only.  We 
also examine this in the new draft Ruling.  However, GSTR 2003/D9 
has been expanded to explain the meaning of ‘not in Australia’ and 
‘outside Australia’ for the purposes of item 3 and paragraph (b) of 
item 4 respectively. 

The tests for determining whether or not a non-resident company or 
individual is in Australia remain unchanged.  However, we have 
further clarified and, where necessary amended, some elements of the 
explanation. 

The new draft ruling notifies a change in view of the meaning of 
‘non-resident’ for the purposes of item 2 and paragraph (b) of item 4.  
In GSTR 2002/D8, we expressed the view that item 2 only applied to 
supplies made to a non-resident company or individual.  We now 
consider that the better view is that it can apply to other entity types 
such as a partnership where all the partners are non-residents. 

The new draft ruling also covers the application of 
subsection 38-190(4). 
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