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Draft Taxation Determination 
 

Income tax:  are payments to a volunteer respite carer 
to cover expenses of providing respite care for a 
disabled person assessable income? 
 
Preamble 

This document is a draft for industry and professional comment. As such, it represents the 
preliminary, though considered views of the Australian Taxation Office. This draft may not be relied 
on by taxpayers and practitioners as it is not a ruling for the purposes of Part IVAAA of the Taxation 
Administration Act 1953. It is only final Taxation Determinations that represent authoritative 
statements by the Australian Taxation Office. 

 

1. No. Payments to a volunteer respite carer to cover expenses of providing respite 
care for a disabled person are not assessable income. 

2. Assessable income includes ordinary income under section 6-5 of the Income Tax 
Assessment Act 1997 (ITAA 1997) and statutory income under paragraph 26(e) of the 
Income Tax Assessment Act 1936 (ITAA 1936). 

3. Relevant factors in determining whether a payment is ordinary income include 
whether the payment is for services rendered, such as from personal services, and the 
character of the payment in the hands of the recipient. 

4. Income Tax Ruling IT 2639 describes income from personal services as 'income 
that an individual earns predominantly as a direct reward for his or her personal efforts, for 
example, the provision of services, exercise of skills or the application of labour.' 

5. Volunteer respite carers are not paid any amount for their time or to reward them 
for any personal services they provide. They are volunteering their time without any 
expectation of monetary reward. Nor are they providing the care as an employee, carrying 
on a business of respite care or being paid any amount to compensate for the loss of other 
income. The payments therefore do not have the characteristics of ordinary income and so 
are not assessable under section 6-5 of the ITAA 1997. 

6. Paragraph 26(e) of the ITAA 1936 includes as statutory income allowances 
gratuities, compensations, benefits, and premiums paid in respect of employment or 
services rendered by a person. 

7. Payments to volunteer respite carers are considered to be in the nature of a 
reimbursement of expenses of providing respite care to a disabled person. They are not 
paid as an allowance or as any of the other kinds of payments in respect of employment or 
services rendered that are covered by paragraph 26(e). The payments are therefore not 
assessable income under paragraph 26(e). 
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Example 
8. Peter provides volunteer respite care for a child with disabilities for one weekend 
(Friday evening to Monday morning) per month. Peter is paid an amount of $350 for the 
weekend by an organisation that arranges respite care for disabled persons. The payment 
is intended to cover expenses incurred in providing the respite care including food and 
drink, laundry, recreation activities and transport. The payment is considered to be in the 
nature of a reimbursement of expenses and therefore is not included in Peter's assessable 
income. 

 

Date of effect 
9. When the final Determination is issued, it is proposed to apply both before and after 
its date of issue. However, the Determination will not apply to taxpayers to the extent that it 
conflicts with the terms of settlement of a dispute agreed to before the date of issue of the 
Determination (see paragraphs 21 and 22 of Taxation Ruling TR 92/20). 

 

Your comments 
10. We invite you to comment on this draft Taxation Determination. Please forward 
your comments to the contact officer by the due date. 

Due date: 22 October 2004 
Contact officer: Robert Starling 
E-mail address: Bob.Starling@ato.gov.au
Telephone: 02 627 97463 
Facsimile: 02 627 97475 
Address: PO BOX 900 
 Civic Square 
 CANBERRA  ACT  2608 
 

 

Commissioner of Taxation 
24 September 2004 
 
Related Rulings/Determinations: 
TR 92/1;  TR 92/20;  TR 97/16;  IT 2639 
 
Subject references: 
- allowances vs reimbursements 
- carer payments 
- disabled care expenses 

- income 
- reimbursed expenses 
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- TAA 1953  Pt IVAAA 
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