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Draft Taxation Determinations (TDs) represent the preliminary, though considered, views of
the ATO.  Draft TDs may not be relied on; only final TDs are authoritative statements of the
ATO.

Draft Taxation Determination
Income tax:   is a person working as an escort through an escort
agency an employee for Pay-As-You-Earn (PAYE) tax purposes?

1. Generally yes.  Whether or not a person is an employee for PAYE purposes, under section
221A of the Income Tax Assessment Act 1936, is a question of fact that must be determined according
to the circumstances of the particular case.  However, the assumption by the escort agency of
responsibility for a number of the following activities would point strongly to the escort being an
employee for PAYE purposes:

(a) advertising;
(b) receiving incoming client calls;
(c) arranging contact between client and escort;
(d) setting prices for services;
(e) credit card facilities.

Note:   This is not intended to limit the factors determining whether someone is an employee. A
more complete description of "employee" is contained in Taxation Ruling IT 2129.

Commissioner of Taxation
22/7/93
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