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Draft Taxation Determination

Income tax: where a taxpayer obtains financial advice on the
selection of an approved deposit fund (ADF) into which
superannuation benefits should be rolled over, is the cost of
obtaining the advice an allowable deduction under subsection
51(1) of the Income Tax Assessment Act 1936 ('the Act')?

1. No. The cost of obtaining advice on the selection of an ADF is an expense of a capital
nature, and therefore not deductible under subsection 51(1) of the Act.

2. When a person rolls over superannuation benefits into an ADF, he/she enters into a new
investment. Payments for advice on selecting an investment are expenses of a capital nature, like
the service fees and commissions for entry into the investment that are discussed in Taxation
Rulings IT 5 and IT 2536. They differ from the costs of managing existing income-producing
investments (Taxation Ruling IT 39), which are of a revenue nature and are deductible.

Example:

Albert received a superannuation benefit on being dismissed from his employment by reason of his
bona fide redundancy. He then paid XYZ Pty Ltd $5,000 for advice relating to the selection of an
approved deposit fund into which he should roll over his benefit.

The 85,000 fee paid to XYZ is not deductible. It is not a cost of management of an investment as
discussed in IT 39, but rather an expense of a capital nature relating to the creation of an income-
producing asset.
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