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Draft Taxation Determination
Income tax:  where a wholesaler's account for trading stock
provides a retailer with a prompt payment discount which can
be accumulated in an account, applied to the acquisition of new
shares or transferred to an affiliated person or persons or
company, can the retailer claim a deduction for the full purchase
price and is the discount assessable?

1. Yes.

2. The retailer is entitled to an allowable deduction under sub-section 51(1) of the Income
Tax Assessment Act 1936 (the Act) for the gross amount at the time of the contract for the purchase
of the goods (see paragraph 11 of Taxation Ruling TR 96/20).

3. Where a discount is received for prompt payment, the amount of the discount is assessable
income pursuant to subsection 25(1) of the Act at the time the liability is satisfied (see paragraph
19 of Taxation Ruling TR 96/20).

4. Where the discount is transferred to the account of an affiliated person, the discount will
have been received by the retailer and dealt with according to the retailer's instructions.  The
discount is still assessable income of the retailer in accordance with section 19 of the Act.

5. A similar result occurs where a retailer is given the opportunity of accumulating trading
discounts (incentives/rebates), wholly or in part, which may be applied towards the acquisition of
new shares in the wholesaler company.  In this situation, the discount is also derived by the retailer
upon (sufficiently prompt) payment of the invoice being made.

6. Typically, however, there is no obligation to apply the account to the acquisition of shares,
nor to leave any balance in the account indefinitely.  The retailer can withdraw from the fund or
make withdrawals from their incentive/rebate account at any time.  Any such subsequent dealing
with the moneys in the incentive account does not have taxation implications for the retailer.
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