
Precious metal refining -

This cover sheet is provided for information only. It does not form part of Precious metal
refining -

This document has changed over time. This is a consolidated version of the ruling which was
published on 1 July 2010



 
Page status:  legally binding Page 1 of 2 

Goods and Services Tax 
Industry Issue

 

Mining and Energy Industry Partnership 
Precious metal refining 
 

 This publication provides you with the following level of protection: 

This publication (excluding appendixes) is a public ruling for the purposes of the Taxation Administration Act 
1953. 
A public ruling is an expression of the Commissioner’s opinion about the way in which a relevant provision 
applies, or would apply, to entities generally or to a class of entities in relation to a particular scheme or a 
class of schemes. 
If you rely on this ruling, the Commissioner must apply the law to you in the way set out in the ruling (unless 
the Commissioner is satisfied that the ruling is incorrect and disadvantages you, in which case the law may 
be applied to you in a way that is more favourable for you – provided the Commissioner is not prevented 
from doing so by a time limit imposed by the law). You will be protected from having to pay any underpaid 
tax, penalty or interest in respect of the matters covered by this ruling if it turns out that it does not correctly 
state how the relevant provision applies to you. 
 

Precious metal refining 
Question 1 
1. Where refining of an Entity’s Doré is carried out by an Australian Refiner under an 
agreement containing the above principles, is it accepted that there is no taxable supply of Doré 
from the Entity to the Refiner? 

 

Answer 
2. Yes, it is accepted that there is no taxable supply of Doré for GST purposes by the Entity to 
the Refiner. 

 

Question 2 
3. Where, under the terms of the refining contract, the Entity sells the Fine Gold or Fine Silver 
returned by the Refiner to the Refiner, or swaps the unallocated metal to a nominated London 
Metals Account of the Entity, an associate or an unrelated third party, does this involve a GST-free 
supply by the Entity under section 38-385, being the first supply after refining? 

 

Answer 
4. Yes, a supply by the Entity to the Refiner either by way of sale or loco-swap is considered 
to be GST-free under section 38-385. 

 

Question 3 
5. Where an Entity has previously been considered by the ATO to have made a taxable supply 
of Doré to the Refiner, is the Entity considered to have made a creditable acquisition of refining 
services entitling the Entity to an input tax credit for the GST component of the refining fee? 
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Answer 
6. Yes, the Entity is entitled to an input tax credit for GST charged by the Refiner on refining 
fees where the ATO has considered that a taxable supply of Doré from the Entity to the Refiner 
has occurred. 

 

Date of effect 
7. To minimise the costs of compliance to industry participants, the ATO view expressed here 
should be applied prospectively after the date this item was posted to the Mining and Energy 
Industry Partnership website. This chapter concerning the ATO view on precious metal refining 
was published on 31 January 2003. 
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