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GSTA TPP 012 

Goods and Services Tax Advice 
Goods and services tax: Is a landlord who is renting furnished 
premises to tenants required to apportion the rent between the 
occupancy of the real property and the right to use the furnished 
items?  
 

Preamble 

This document is a ruling for the purposes of 
section 37 of the Taxation Administration Act 1953. 
It illustrates the principles contained in Goods and 
Services Tax Ruling GSTR 2001/8 on 
apportionment. You can rely on the information 
presented in this document, which provides advice 
on the operation of the GST system. 

  
Answer 

The answer depends on whether the rental of the 
furnished premises consists of separate supplies of 
the residential premises and the furnished items 
(chattels not fixtures), or is a single composite 
supply or a single mixed supply (as referred to in 
Goods and Services Tax Ruling GSTR 2001/8). 
The analysis is essentially a question of fact and 
degree in each case, involving an examination of all 
the circumstances in which the transaction takes 
place. 

Unless the supply of the premises can be 
separately identified from the supply of the 
furnished items, the rental of furnished residential 
premises is a single supply. It is then a question of 
whether it is a mixed supply or a composite supply 
according to the guidelines set out in GSTR 2001/8. 

Apportionment of the rent is only necessary where 
the rental of the furnished premises consists of 
separate supplies of residential premises and other 
things, or is a mixed supply. This is to enable the 
application of the correct GST treatment to the 
transaction in question. 

 

Application of this GST Advice 

This Advice is based on GSTR 2001/8. It explains our view of 
the law as it applied from 1 July 2000. You can rely on this 
Advice on and from its date of issue for the purposes of section 
37 of the Taxation Administration Act 1953. Goods and Services 
Tax Ruling GSTR 1999/1 explains the GST rulings system and 
our view of when you can rely on our interpretation of the law in 
GST public and private rulings. 

If this Advice conflicts with a previous private ruling that you 
have obtained, this public ruling prevails. However, if you have 
relied on a private ruling, you are protected in respect of what 
you have done up to the date of issue of this public ruling. This 
means that if you have underpaid an amount of GST, you are 
not liable for the shortfall prior to the date of issue of this later 
ruling. Similarly, you are not liable to repay an amount overpaid 
by the Commissioner as a refund. 
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