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GSTA TPP 015  

Goods and Services Tax Advice 
Goods and services tax: Is a monetary honorarium consideration 
for a taxable supply? 
 

Preamble 

This document is a ruling for the purposes of 
section 37 of the Taxation Administration Act 1953. 
It illustrates the principles contained in Goods and 
Services Tax Ruling GSTR 2000/11 on grants. 
You can rely on the information presented in this 
document, which provides advice on the operation 
of the GST system. 

 
Answer 

A monetary honorarium is consideration for a 
taxable supply if all the requirements of section 9-5 
of the A New Tax System (Goods and Services 
Tax) Act 1999 (GST Act) are met.  

 

Background 

An honorarium may be given in a wide variety of 
circumstances to recognise persons for their 
voluntary services. The honorarium does not 
normally equate to the value of services provided 
by the volunteer. In football circles, clubs may give 
an honorarium ranging from a few hundred dollars 
to several thousand dollars to strappers, runners, or 
other assistants. 

Explanation 

Under section 9-5 of the GST Act, you make a 
taxable supply if:  

• you make the supply for consideration;  
• the supply is made in the course or 

furtherance of an enterprise that you carry 
on;  

• the supply is connected with Australia; and 
• you are registered, or required to be 

registered.  

However, the supply is not a taxable supply to the 
extent that it is GST-free or input taxed.  

The answer to whether an honorarium is 
consideration for a taxable supply initially depends 

on the existence of a connection between the 
payment and a supply of something. There must be 
a nexus between a supply and consideration for the 
supply to be 'made for consideration'. Where a 
payment, act or forbearance is 'in connection with', 
or 'in response to', or 'for the inducement of' a 
supply, it constitutes consideration for a supply. 
Whether or not there is any contractual obligation to 
provide the honorarium may be relevant in 
establishing the true nature of the transaction. 
However, where the honorarium is paid for goods 
or services, the fact that there is no obligation to 
make a payment of itself does not determine 
whether there is a nexus. Other factors relevant to 
the true nature of the transaction may include the 
nature of the supply, the nature of the 
consideration, and the arrangement between the 
parties. 

In determining whether an honorarium is 
consideration for a supply, the basis of calculating 
the payment, such as an hourly rate, or a flat 
payment that bears no relationship to the duration 
or value of the services provided, provides little 
assistance.  What is relevant is whether the 
honorarium has the requisite nexus with a supply.  

If the honorarium is consideration for a supply and 
the other requirements of section 9-5 of the GST 
Act are met, the supply is a taxable supply under 
section 9-5 of the GST Act and the supplier should 
account for it on their activity statement. If the 
recipient of the supply is registered or required to 
be registered for GST purposes and the acquisition 
is a creditable acquisition under section 11-5 of the 
GST Act, the recipient may claim an input tax credit 
in respect of that acquisition. 
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Application of this GST Advice 

This Advice is based on GSTR 2000/11. It explains our view of 
the law as it applied from 1 July 2000. You can rely on this 
Advice on and from its date of issue for the purposes of section 
37 of the Taxation Administration Act 1953. Goods and Services 
Tax Ruling GSTR 1999/1 explains the GST rulings system and 
our view of when you can rely on our interpretation of the law in 
GST public and private rulings. 

If this Advice conflicts with a previous private ruling that you 
have obtained, this public ruling prevails. However, if you have 
relied on a private ruling, you are protected in respect of what 
you have done up to the date of issue of this public ruling. This 
means that if you have underpaid an amount of GST, you are 
not liable for the shortfall prior to the date of issue of this later 
ruling. Similarly, you are not liable to repay an amount overpaid 
by the Commissioner as a refund. 
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