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GSTA TPP 020  

Goods and Services Tax Advice 
Goods and services tax: When a retail outlet makes a supply to 
a customer in exchange for a section 100-5 voucher, commonly 
referred to as a face value voucher (FVV), is the supply by the retail 
outlet a taxable supply? 
 

Preamble 

This document is a ruling for the purposes of 
section 37 of the Taxation Administration Act 1953. 
It illustrates the principles contained in Goods and 
Services Tax Ruling GSTR 2003/5 on vouchers. 
You can rely on the information presented in this 
document, which provides advice on the operation 
of the GST system. 

 
Answer 

Yes. The supply by the retail outlet to a customer 
on redemption of a FVV is a taxable supply if the 
requirements of section 9-5 are satisfied. 
 

Background 

An entity sells FVVs to various retail outlets that sell 
them to their customers. Under the agreement, the 
FVVs can be redeemed at any participating retail 
outlet and the entity will reimburse a retail outlet 
that supplies goods on redemption of a voucher 
which it did not sell. A retail outlet makes a supply 
of goods to a customer on redemption of the FVV.  

Explanation 

For section100-5 vouchers (FVVS), the supply of a 
FVV for consideration is not a taxable supply, and 
there is no GST payable on that supply. A GST 
liability will arise on redemption of a FVV if the FVV 
is redeemed for a supply of goods or services that 
is a taxable supply under section 9-5. 

Note: The retail outlet that makes the supply on 
redemption may not be the retailer that sold the 
FVV to the customer. In this circumstance, the 
entity may pay the retail outlet that makes the 
supply on redemption. See GSTA TPP 21 for an 
explanation of the GST outcomes for this 
circumstance.   

 

 

 

Application of this GST Advice 

This Advice is based on GSTR 2003/5. It explains our view of 
the law as it applied from 1 July 2000. You can rely on this 
Advice on and from its date of issue for the purposes of section 
37 of the Taxation Administration Act 1953. Goods and Services 
Tax Ruling GSTR 1999/1 explains the GST rulings system and 
our view of when you can rely on our interpretation of the law in 
GST public and private rulings. 

If this Advice conflicts with a previous private ruling that you 
have obtained, this public ruling prevails. However, if you have 
relied on a private ruling, you are protected in respect of what 
you have done up to the date of issue of this public ruling. This 
means that if you have underpaid an amount of GST, you are 
not liable for the shortfall prior to the date of issue of this later 
ruling. Similarly, you are not liable to repay an amount overpaid 
by the Commissioner as a refund. 
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