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GSTA TPP 024  

Goods and Services Tax Advice 
Goods and services tax: Is an offer to renew a membership or 
contract an invoice that triggers attribution under subsection 29-5(1) 
of the GST Act? 
 

Preamble 

This document is a ruling for the purposes of 
section 37 of the Taxation Administration Act 1953. 
It illustrates the principles contained in Goods and 
Services Tax Ruling GSTR 2000/34 on invoices. 
You can rely on the information presented in this 
document, which provides advice on the operation 
of the GST system. 

  
Answer 

No, an offer to renew a membership or contract is 
not an invoice that triggers attribution under 
subsection 29-5(1) of the A New Tax System 
(Goods and Services Tax) Act 1999 (GST Act). 

 

Explanation 

Subsection 29-5(1) of the GST Act states that, for 
an entity that accounts for GST on an accrual basis, 
GST payable on a taxable supply is attributable to 
the earlier of the tax period in which any of the 
consideration is received for the supply, or the tax 
period in which the invoice is issued.  

A renewal notice is not an invoice that triggers 
attribution of GST. This view is expressed in the 
example at paragraph 45 of Goods and Services 
Tax Ruling GSTR 2000/34 on what is an invoice for 
the purposes of the GST Act. It states: 

45. Cheryl receives a renewal notice for a house and 
contents insurance policy. The policy sets out the 
details of sums insured, the period of insurance and 
the amount payable. This document is not an invoice 
as it is only an offer to enter into a new contract with 
the insurance company. Cheryl accepts the offer by 
making a payment. The GST payable by the 
insurance company on the supply is attributable to 
the tax period in which Cheryl makes the payment. 

 
The recipient of the supply will still need to hold a tax 
invoice before claiming an input tax credit. The topic of 
offer documents as tax invoices is discussed in GSTA 
TPP 025. 

 

Application of this GST Advice 

This Advice is based on GSTR 2000/34. It explains our view of 
the law as it applied from 1 July 2000. You can rely on this 
Advice on and from its date of issue for the purposes of section 
37 of the Taxation Administration Act 1953. Goods and Services 
Tax Ruling GSTR 1999/1 explains the GST rulings system and 
our view of when you can rely on our interpretation of the law in 
GST public and private rulings. 

If this Advice conflicts with a previous private ruling that you 
have obtained, this public ruling prevails. However, if you have 
relied on a private ruling, you are protected in respect of what 
you have done up to the date of issue of this public ruling. This 
means that if you have underpaid an amount of GST, you are 
not liable for the shortfall prior to the date of issue of this later 
ruling. Similarly, you are not liable to repay an amount overpaid 
by the Commissioner as a refund. 
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