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GSTA TPP 031  

Goods and Services Tax Advice 
Goods and services tax: Who is entitled to claim the input tax 
credit on an acquisition where the recipient shown on the tax invoice 
is a member of a GST group? 
 

Preamble 

This document is a ruling for the purposes of 
section 37 of the Taxation Administration Act 1953. 
It illustrates the principles contained in Goods and 
Services Tax Ruling GSTR 2000/17 on tax 
invoices. You can rely on the information 
presented in this document, which provides advice 
on the operation of the GST system. 

 
Answer 

The representative member of the GST group is 
entitled to the input tax credit (ITC).     

 

Explanation 

Under subsection 48-45(1) of the A New Tax 
System (Goods and Services Tax) Act 1999 (GST 
Act), where a member of a GST group makes a 
creditable acquisition, the representative member is 
entitled to the ITC, and the group member making 
the acquisition is not entitled to the ITC. 

Conversely, as explained in paragraphs 77 and 78 
of Goods and Services Tax Ruling GSTR 2000/17 
on tax invoices,  

77. If you are a member of a GST group, the 
representative member of your group is liable for 
the GST payable on the taxable supplies that 
you make. 

78. Even though the special rule in Division 48 
makes the representative member liable to pay 
the GST, you are the entity that makes the 
taxable supply. As such, you must issue a tax 
invoice for the taxable supply when requested 
by the recipient. However, you may authorise 
the representative member to issue tax invoices 
on your behalf. The tax invoice must include 
your details and not the details of the 
representative member of your group.  

Note: In a situation where a group member makes 
an acquisition as an agent for another group 
member, the representative member is still entitled 
to the ITC. 

 

Application of this GST Advice 

This Advice is based on GSTR 2000/17. It explains our view of 
the law as it applied from 1 July 2000. You can rely on this 
Advice on and from its date of issue for the purposes of section 
37 of the Taxation Administration Act 1953. Goods and Services 
Tax Ruling GSTR 1999/1 explains the GST rulings system and 
our view of when you can rely on our interpretation of the law in 
GST public and private rulings. 

If this Advice conflicts with a previous private ruling that you 
have obtained, this public ruling prevails. However, if you have 
relied on a private ruling, you are protected in respect of what 
you have done up to the date of issue of this public ruling. This 
means that if you have underpaid an amount of GST, you are 
not liable for the shortfall prior to the date of issue of this later 
ruling. Similarly, you are not liable to repay an amount overpaid 
by the Commissioner as a refund. 
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