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Goods and Services Tax Advice 
Goods and services tax: Does the transfer of assets constitute a 
taxable supply under subdivision 72-A when a new trustee is 
appointed to replace the original trustee of a trust? 

 

Preamble 

This document is a ruling for the purposes of 
section 37 of the Taxation Administration Act 1953. 
It illustrates the principles contained in Goods and 
Services Tax Determination GSTD 2000/8 and 
Draft Miscellaneous Taxation Ruling MT 
2004/D3 on the concepts of entity and 
enterprise. You can rely on the information 
presented in this document, which provides advice 
on the operation of the GST system. 

 
Answer 

No, the transfer of assets in this situation is not a 
supply; it is therefore not a taxable supply. 

 

Background 

Company A is a corporate trustee for a 
discretionary trust. Company A holds all of the 
assets including land and buildings in its capacity 
as corporate trustee. Company B is to be the new 
corporate trustee and the trust deed is so amended. 
The assets are transferred from company A to 
company B including title changes on the land and 
buildings. Company A and company B are 
associates for the purposes of Section 72 of the A 
New Tax System (Goods and Services Tax) Act 
1999 (GST Act). 

 

Explanation 

There is no new entity created for ABN or GST 
purposes when there is a change in trustee, 
provided there is no change in the underlying trust.  

A trust is an entity under paragraph 184-1(1)(g) of 
the GST Act. 

However, there is a problem in providing that a trust 
is an entity. This is because rights and obligations 
can only be placed on a separate legal entity. A 
trust is not a separate legal entity. 

Subsection 184-1(2) is designed to overcome the 
problem. It is designed to ensure that the rights and 
obligations under the GST Act are conferred or 
imposed on the trustee. 

First, it provides that the trustee is taken to be an 
entity. It is as though we are pretending that the 
trustee is the trust. For instance, Company A is the 
trustee of the Jones Family Trust. The entity is the 
Jones Family Trust. For the purposes of the GST 
Act, Company A is taken to be the trust. 

Second, subsection 184-1(2) describes who the 
trustee is. This person (including a company) is the 
trustee at any given time. The use of the phrase 'at 
any given time' takes into account that a trustee 
may change. For example on 1 January, Company 
A is the trustee of the Jones Family Trust. 
Company A is the person taken to be the trust at 
that time. However, on 1 March Company B 
becomes the trustee of the Jones Family Trust. 
Company B is then the person taken to be the trust. 
There is only ever one entity (the Jones Family 
Trust) but the person who is taken to be that entity 
changes. 

The change of trustee must be notified to the 
registrar for recording on the Australian Business 
Register. However, there is no change to the ABN 
of the trust (trustee). Similarly, there is no change in 
the trust entity for GST purposes. The transfer of 
assets from Company A to Company B is therefore 
not a supply. It follows there is no taxable supply 
from Company A to Company B. 
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Application of this GST Advice 

This Advice is based on GSTD 2000/8 and MT 2004/D3. It 
explains our view of the law as it applied from 1 July 2000. You 
can rely on this Advice on and from its date of issue for the 
purposes of section 37 of the Taxation Administration Act 1953. 
Goods and Services Tax Ruling GSTR 1999/1 explains the GST 
rulings system and our view of when you can rely on our 
interpretation of the law in GST public and private rulings. 

If this Advice conflicts with a previous private ruling that you 
have obtained, this public ruling prevails. However, if you have 
relied on a private ruling, you are protected in respect of what 
you have done up to the date of issue of this public ruling. This 
means that if you have underpaid an amount of GST, you are 
not liable for the shortfall prior to the date of issue of this later 
ruling. Similarly, you are not liable to repay an amount overpaid 
by the Commissioner as a refund. 
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