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Goods and Services Tax Advice 
Goods and services tax: Is GST payable on the taxable 
importation of consignment stock into Australia when ownership 
passes to the vendor as is the case with taxable supplies? 

 

Preamble 

This document is a ruling for the purposes of 
section 37 of the Taxation Administration Act 1953. 
It illustrates the principles contained in Goods and 
Services Tax Ruling GSTR 2003/15 on imports. 
You can rely on the information presented in this 
document, which provides advice on the operation 
of the GST system. 

 
Answer 

No, GST payable on taxable importations is 
payable by the importer to Customs at the same 
time and place, and in the same manner, as the 
customs duty on the goods is payable (or would be 
payable if the goods were subject to customs duty)  

 

Background 

The ATO takes the view that where there is a ‘sale 
or return’ basis supply the GST liability for a taxable 
supply only arises in the tax period in which the 
supply is certain. This applies to many items taken 
on consignment.  

For example, many imported books are acquired 
under a consignment stock arrangement. Under 
this type of arrangement, an entity only becomes 
the legal owner of the books once it sells them.  

However, under section 13-5 of the A New Tax 
System (Goods and Services Tax) Act 1999 (GST 
Act) the goods imported are subject to GST at the 
time of importation (taxable importation). Goods are 
regarded as being entered for home consumption 
regardless of the fact that they have not been 
imported by the legal owner of the goods. When 
goods are imported on consignment, the importer is 
not the legal owner at that stage (title does not pass 
until the goods are sold). 

Explanation 

The basic rules apply to both the taxable 
importation of consignment goods and the taxable 
supply of consignment goods. Section 33-15 of the 

GST Act describes how and when GST on taxable 
importations is payable. Section 29-5 of the GST 
Act describes the attribution of GST on taxable 
supplies. The rules have a different application 
depending on whether there is a taxable supply or a 
taxable importation. The attribution rules in section 
29-5 apply to taxable supplies but not to taxable 
importations. They describe which tax periods GST 
should be attributable. GST on taxable importations 
is not attributed to tax periods. It is required to be 
paid by the importer to the Commonwealth at the 
same time as customs duty is paid, or within a 
further time in circumstances specified in the 
regulations. Each of these sets of rules apply 
whether goods are consignment goods or not.  

If the importer is registered for GST, it can claim a 
GST credit for the GST paid on importation in the 
same tax period as the importation occurs.  
Alternatively, the importer may wish to seek 
approval for the GST deferral scheme. 

 

Application of this GST Advice 

This Advice is based on GSTR 2003/15. It explains our view of 
the law as it applied from 1 July 2000. You can rely on this 
Advice on and from its date of issue for the purposes of section 
37 of the Taxation Administration Act 1953. Goods and Services 
Tax Ruling GSTR 1999/1 explains the GST rulings system and 
our view of when you can rely on our interpretation of the law in 
GST public and private rulings. 

If this Advice conflicts with a previous private ruling that you 
have obtained, this public ruling prevails. However, if you have 
relied on a private ruling, you are protected in respect of what 
you have done up to the date of issue of this public ruling. This 
means that if you have underpaid an amount of GST, you are 
not liable for the shortfall prior to the date of issue of this later 
ruling. Similarly, you are not liable to repay an amount overpaid 
by the Commissioner as a refund. 
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