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GSTA TPP 063  

Goods and Services Tax Advice 
Goods and services tax: Is a partner who receives more than 
$50,000 in profit distributed by the partnership required to be 
registered for GST? 

 

Preamble 

This document is a ruling for the purposes of 
section 37 of the Taxation Administration Act 1953. 
It illustrates the principles contained in Goods and 
Services Tax Rulings GSTR 2001/7 on annual 
turnover and GSTR 2004/6 on tax law 
partnerships. You can rely on the information 
presented in this document, which provides advice 
on the operation of the GST system. 

 
Answer 

No, the partner is not required to be registered for 
GST. The partner is not carrying on an enterprise or 
making supplies. Annual turnover for GST purposes 
does not meet the registration turnover threshold.  

Background 

A person is a partner in a partnership. The 
partnership carries on an enterprise. The partners 
do not make supplies or carry on an enterprise in 
their own right. The partnership distributes $60,000 
profit to the partner during the financial year. The 
partnership made the profit by making taxable 
supplies in the course of its enterprise.  

 

Explanation 

Under section 23-5 of the A New Tax System 
(Goods and Services Tax) Act 1999 (GST Act), you 
are required to be registered if you are carrying on 
an enterprise and your annual turnover meets the 
registration turnover threshold. The question of 
enterprise in relation to the registration of 
partnerships is discussed in paragraphs 109 and 
110 of Goods and Service Tax Ruling GSTR 
2004/6 on tax law partnerships.  

109. An enterprise partnership may register for GST. 
It is required to register if it meets the registration 
turnover threshold. The registration turnover 
threshold is $50,000 (or a higher amount as 
specified in the GST regulations). A tax law 
partnership that does not carry on an enterprise 
cannot be registered for GST.  

110. The partners of an enterprise partnership 
cannot register for GST, nor can they acquire an 
ABN in relation to the enterprise carried on by the 
partnership. However, they may be registered in 
relation to a separate enterprise that they carry on in 
their own right.  

Note: Annual turnover is defined in section 195-1 of 
the GST Act and has the meaning given in 
subsections 188-10(1) and 188-10(2) of the GST 
Act. It consists of the value of supplies made in a 
twelve-month period. It does not include 
distributions of profit.  

 

Application of this GST Advice 

This Advice is based on GSTR 2001/7 and GSTR 2004/6. It 
explains our view of the law as it applied from 1 July 2000. You 
can rely on this Advice on and from its date of issue for the 
purposes of section 37 of the Taxation Administration Act 1953. 
Goods and Services Tax Ruling GSTR 1999/1 explains the GST 
rulings system and our view of when you can rely on our 
interpretation of the law in GST public and private rulings. 

If this Advice conflicts with a previous private ruling that you 
have obtained, this public ruling prevails. However, if you have 
relied on a private ruling, you are protected in respect of what 
you have done up to the date of issue of this public ruling. This 
means that if you have underpaid an amount of GST, you are 
not liable for the shortfall prior to the date of issue of this later 
ruling. Similarly, you are not liable to repay an amount overpaid 
by the Commissioner as a refund. 
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