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GSTA TPP 065  

Goods and Services Tax Advice 
Goods and services tax: Is GST payable on a dishonoured 
cheque fee?  
 

Preamble 

This document is a ruling for the purposes of 
section 37 of the Taxation Administration Act 1953. 
It illustrates the principles contained in Goods and 
Services Tax Ruling GSTR 2002/2 on financial 
supplies. You can rely on the information 
presented in this document, which provides advice 
on the operation of the GST system. 

 
Answer 

No, GST is not payable on a dishonoured cheque 
fee.  

Explanation 

A dishonoured cheque fee charged by an 
Australian authorised deposit taking institution (ADI) 
in the course of its banking business is input taxed 
under item 1 in the table in subregulation 40-5.09(3) 
of the A New Tax System (Goods and Services 
Tax) Regulations 1999 (GST Regulations). 

Where a dishonoured cheque fee is on-charged by 
a supplier to its customer, the payment made in 
relation to the on-charge is consideration for the 
supply of an interest under item 2 in the table in 
subregulation 40-5.09(3) of the GST Regulations, to 
the extent that the customer has a contractual 
obligation (express or implied) to make good the 
loss (the dishonoured cheque fee) incurred by the 
supplier. 
 
Such a transaction is a financial supply for the 
purposes of subsection 40-5(2) of the  A New Tax 
System (Goods and Services Tax) Act 1999 (GST 
Act), to the extent that the further requirements of 
subregulation 40-5.09(1) of the GST Regulations 
are met. 
 
This analysis is not altered by the fact that the 
supplier increases the value of the on-charge over 
and above that which was originally levied on them. 
 
Where no contractual obligation exists, the payment 
of the on-charged dishonoured cheque fee is a 
payment made for no supply. 

 

Application of this GST Advice 

This Advice is based on GSTR 2002/2. It explains our view of 
the law as it applied from 1 July 2000. You can rely on this 
Advice on and from its date of issue for the purposes of section 
37 of the Taxation Administration Act 1953. Goods and Services 
Tax Ruling GSTR 1999/1 explains the GST rulings system and 
our view of when you can rely on our interpretation of the law in 
GST public and private rulings. 

If this Advice conflicts with a previous private ruling that you 
have obtained, this public ruling prevails. However, if you have 
relied on a private ruling, you are protected in respect of what 
you have done up to the date of issue of this public ruling. This 
means that if you have underpaid an amount of GST, you are 
not liable for the shortfall prior to the date of issue of this later 
ruling. Similarly, you are not liable to repay an amount overpaid 
by the Commissioner as a refund. 
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