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GSTA TPP 069  

Goods and Services Tax Advice 
Goods and services tax: Would the addition of four rooms onto 
the end of a six-room house constitute 'substantial renovations' so as 
to make the premises ‘new residential premises’? 

 

Preamble 

This document is a ruling for the purposes of 
section 37 of the Taxation Administration Act 1953. 
It illustrates the principles contained in Goods and 
Services Tax Ruling GSTR 2003/3 on new 
residential premises. You can rely on the 
information presented in this document, which 
provides advice on the operation of the GST 
system. 

 
Answer 

On this broad scenario, the addition of the four 
rooms would not amount to substantial renovations. 

 

Background 

A property owner adds four rooms onto the end of a 
six-room house. Only one existing room is affected 
- its end wall is removed to open it up to the added 
four rooms. 

 

Explanation 

Substantial removal or replacement of the structural 
components of a building is substantial renovation. 
However, if the existing rooms in the original 
building remain predominantly unchanged no 
substantial renovation has occurred. 

In cases where there is no substantial removal or 
replacement of a building, but merely additions to 
the building, the building has not been substantially 
renovated. Therefore, if the existing rooms in the 
original building remain predominantly unchanged, 
the additions do not amount to substantial 
renovations. This is provided there is no removal or 
replacement of the structural components of the 
building (see paragraphs 68 to 79 of GSTR 
2003/3). The addition of the rooms by itself would 
not amount to removal or replacement of a 
substantial part of the structural components of a 
building. 

 

Application of this GST Advice 

This Advice is based on GSTR 2003/3. It explains our view of 
the law as it applied from 1 July 2000. You can rely on this 
Advice on and from its date of issue for the purposes of section 
37 of the Taxation Administration Act 1953. Goods and Services 
Tax Ruling GSTR 1999/1 explains the GST rulings system and 
our view of when you can rely on our interpretation of the law in 
GST public and private rulings. 

If this Advice conflicts with a previous private ruling that you 
have obtained, this public ruling prevails. However, if you have 
relied on a private ruling, you are protected in respect of what 
you have done up to the date of issue of this public ruling. This 
means that if you have underpaid an amount of GST, you are 
not liable for the shortfall prior to the date of issue of this later 
ruling. Similarly, you are not liable to repay an amount overpaid 
by the Commissioner as a refund. 
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