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GSTA TPP 070  

Goods and Services Tax Advice 
Goods and services tax: Is a party to a contract for the sale of a 
commercial property who deregisters for GST before settlement 
required to pay GST? 

 

Preamble 

This document is a ruling for the purposes of 
section 37 of the Taxation Administration Act 1953. 
It illustrates the principles contained in Goods and 
Services Tax Ruling GSTR 2001/7 on annual 
turnover. You can rely on the information 
presented in this document, which provides advice 
on the operation of the GST system. 

 
Answer 

No, the unregistered party is not required to pay 
GST. However, the Commissioner will not cancel 
the party’s registration unless certain requirements 
are satisfied. 

 

Background 

A GST registered taxpayer enters into a contract for 
the sale of a commercial property on 1 April 2003. 
The settlement date is 1 December 2003. The 
taxpayer deregisters on 1 August 2003. 

 

Explanation 

The Commissioner must cancel an entity’s 
registration if the entity is not required to be 
registered and the other requirements of section 
25-55 of the A New Tax System (Goods and 
Services Tax) Act 1999 (GST Act) are satisfied. 
Under paragraph 188-10(2)(b) an entity is not 
required to be registered if its projected annual 
turnover is at or below the turnover threshold. In 
calculating projected annual turnover, section 188-
25 provides that any supplies made, or likely to be 
made, by way of transfer of a capital asset are 
disregarded. 

Paragraphs 31 to 36 of Goods and Services Tax 
Ruling GSTR 2001/7 discuss capital assets. The 
disposal of a single asset in an isolated transaction 
may amount to an enterprise if it is an activity in the 
form of an adventure in the nature of trade. For 
example, if a commercial property is purchased and 

refurbished for the purpose of resale at a profit, the 
commercial property is not a capital asset. 

Commercial property is not a capital asset 

If the commercial property is not a capital asset, the 
Commissioner is not required to cancel the 
supplier’s registration. The value of the supply is 
included in the supplier’s projected annual turnover, 
which is likely to exceed the registration turnover 
threshold. The supplier is required to be registered. 
The GST payable is attributable to the tax period 
where any part of the consideration is received, 
which is likely to be the period in which settlement 
occurs. The supplier is required to give the recipient 
a tax invoice if requested (subsection 29-70(2)), 
unless the supplier chooses to use the margin 
scheme (section 75-30). 

Commercial property is a capital asset 

If the commercial property is a capital asset, and 
the value of all other projected supplies is less than 
the registration turnover threshold, the supplier is 
not required to be registered. If the requirements of 
a taxable supply under section 9-5 are tested upon 
entry to the contract, the supply is a taxable supply. 
If they are tested upon settlement of the contract, 
the supply is not a taxable supply. 

Section 9-5 does not express when the 
requirements for a taxable supply should be tested. 
The Commissioner’s view is that the elements of 
section 9-5 should be tested at the earlier of when 
the supply is made, or when an event triggers 
attribution. The commercial property is supplied at 
settlement. Thus, as the supplier does not issue an 
invoice or receive consideration for the supply 
before settlement, the supplier does not need to 
examine the requirements of 9-5 until settlement. 
As the supplier is not registered or required to be 
registered at settlement, no taxable supply is made. 
Therefore no GST is payable and no tax invoice 
must be issued. 

Adjustments 

If the supplier issues an invoice or receives partial 
consideration for the supply before cancelling its 
registration, the supplier must examine at that time 
if the supply is a taxable supply. As the 
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requirements of section 9-5 are satisfied at that 
time, the supplier should attribute the GST payable 
to the period in which the invoice issued or the 
payment was received.  

Deregistration may be an event which has the 
effect of causing the supply to stop being a taxable 
supply within the meaning of paragraph 19-10(1)(c). 
The Commissioner views a cancellation of the 
supplier’s registration before supply is made as an 
adjustment event under paragraph 19-10(1)(c). 
Therefore, if the supplier attributes GST payable on 
the supply to a tax period prior to de-registration, 
the supplier is entitled to a decreasing adjustment 
in its final tax period.  

Division 138 – Cessation of Registration 

Where the registration of a supplier who accounts 
on the cash basis is cancelled, section 138-15 
operates to attribute GST payable on taxable 
supplies to the supplier’s concluding tax period. On 
the current facts the supply of the premises is no 
longer a taxable supply once the supplier is 
deregistered so there is no GST payable to be 
attributed to the concluding tax period. However, 
section 138-5 may apply to impose an increasing 
adjustment to the supplier’s concluding tax period in 
respect of the commercial property held as an asset 
at the time of cancelling registration. 

 

Application of this GST Advice 

This Advice is based on GSTR 2001/7. It explains our view of 
the law as it applied from 1 July 2000. You can rely on this 
Advice on and from its date of issue for the purposes of section 
37 of the Taxation Administration Act 1953. Goods and Services 
Tax Ruling GSTR 1999/1 explains the GST rulings system and 
our view of when you can rely on our interpretation of the law in 
GST public and private rulings. 

If this Advice conflicts with a previous ruling that you have 
obtained, this public ruling prevails. However, if you have relied 
on a previous ruling, you are protected in respect of what you 
have done up to the date of issue of this public ruling. This 
means that if you have underpaid an amount of GST, you are 
not liable for the shortfall prior to the date of issue of this later 
ruling. Similarly, you are not liable to repay an amount overpaid 
by the Commissioner as a refund. 
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