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Goods and Services Tax Advice 
Goods and services tax:  Can an entity that purchases a rally car 
with a market value that exceeds the car limit claim input tax credits in 
excess of 1/11th of the car limit? 

 

Preamble 

This document is a ruling for the purposes of 
section 37 of the Taxation Administration Act 1953. 
You can rely on the information presented in this 
document, which provides advice on the operation 
of the GST system. 

 
Answer 

No, the purchaser of the rally car cannot claim input 
tax credits greater than 1/11th of the car limit. 
However, if the rally car is not actually a ‘car’ as 
defined, the amount of input tax credits available is 
not limited to 1/11th of the car limit. 

 

Background 

An entity purchases a car for use in car rally 
competitions. It is a standard passenger car and 
certain modifications are made to the car to make it 
go faster. Changes to the engine give the car 
additional horsepower and changes are made to its 
bodywork. 

 

Explanation 

Under section 69-10 of the A New Tax System 
(Goods and Services Tax) Act 1999 (GST Act), if 
the price of a car exceeds the car limit, generally 
the maximum GST credit claimable is 1/11th of the 
car limit. The car limit for 2005–06 is $57,009.  

If an entity registered for GST makes a creditable 
acquisition of a racing car or rally car, section 69-10 
applies to restrict GST input tax credits if it is a ‘car’ 
as defined and the value exceeds the car limit. 

Section 195-1 gives ‘car’ the same meaning as 
section 995-1 of the ITAA 1997. A ‘car’ is defined 
as a ‘motor vehicle (except a motor cycle or similar 
vehicle) that is designed to carry a load of less than 
1 tonne and fewer than 9 passengers’. A ‘motor 
vehicle’ is further defined as a ‘motor powered road 
vehicle (including a 4 wheel drive vehicle)’. 

The term ‘road vehicle’ is discussed in Sales Tax 
Ruling SST 13. Paragraph 3.2 states: 

The term ‘road vehicle’ refers to the class of 
vehicle, not to the actual use to which a 
particular vehicle may be put. It is a road vehicle 
if it is in a class of vehicle that is designed for 
use on public roads and it would be a road 
vehicle even though it may never be used or 
registered for use on public roads. 

Public roads can be closed to the public for the 
period of a racing or rally event. They are not public 
roads for the duration of the event. 

If the nature and fundamental design of a vehicle 
used as a rally or racing car, including any 
modifications or add-ons, makes it of a class of 
vehicle suitable and capable of being registered for 
use on public roads, anywhere in the world, it is a 
‘car’ as defined. Section 69-10 applies to restrict 
any input tax credits if the value exceeds the car 
limit. For example, where a standard passenger car 
is modified for rallying or racing and the 
modifications do not extend to changing its 
fundamental design, it will remain a car. 

If the rally car or racing car, including any 
modifications or add-ons, is of a class of vehicle 
designed to be used only on racing or rally circuits 
or off-road, and is not capable of being registered 
for use on public roads, it is not a ‘car’ as defined. 
Section 69-10 will not apply to restrict input tax 
credits. If the car is used 100% for business use, 
the full amount of GST paid can be claimed as input 
tax credits. For example, where a racing car is 
designed and built from the ground up, or a 
standard passenger car is redesigned, stripped and 
rebuilt so that nature and fundamental design of the 
vehicle makes it incapable of being registered for 
use on public roads, it is not a ‘car’ as defined.  

In conclusion, it is the Tax Office view that a ‘car’, 
that is modified for rally racing remains a car, 
subject to the extent of modifications that remove it 
from the classification of cars. 
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Application of this GST Advice 

This Advice explains our view of the law as it applied from 1 July 
2000. You can rely on this Advice on and from its date of issue 
for the purposes of section 37 of the Taxation Administration Act 
1953. Goods and Services Tax Ruling GSTR 1999/1 explains 
the GST rulings system and our view of when you can rely on 
our interpretation of the law in GST public and private rulings. 

If this Advice conflicts with a previous private ruling that you 
have obtained, this public ruling prevails. However, if you have 
relied on a private ruling, you are protected in respect of what 
you have done up to the date of issue of this public ruling. This 
means that if you have underpaid an amount of GST, you are 
not liable for the shortfall prior to the date of issue of this later 
ruling. Similarly, you are not liable to repay an amount overpaid 
by the Commissioner as a refund. 

 

 

Commissioner of Taxation 
Date  
 
Subject references:  

racing car 
rally car 
input tax credits 
car limit 
 
Legislative references: 

ANTS(GST)A 1999 69-10 
ANTS(GST)A 1999 195-1 
ITAA 1997 995-1 
TAA 1953 37 
 
Other references: 

SST 13 
ATOID 2004/11 
 
 
ATO references 

NO: 05/3095 
ISSN: 1833-0053 
 
 
 
 
 
 
 
 


	pdf/b0e216be-f810-4b85-ae6b-cfa1e214f849_A.pdf
	Content
	page 2


