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GSTA TPP 086  

Goods and Services Tax Advice 
Goods and services tax: Is a partnership entitled to an input tax 
credit for an acquisition if the relevant tax invoice contains the name 
of only one partner?  
 

Preamble 

This document is a ruling for the purposes of 
section 37 of the Taxation Administration Act 1953. 
It illustrates the principles contained in Goods and 
Services Tax GSTR 2003/13 on general law 
partnerships and Goods and Services Tax 
Ruling GSTR 2004/6 on tax law partnerships. 
You can rely on the information presented in this 
document, which provides advice on the operation 
of the GST system. 

 
Answer 

Yes, a partnership is entitled to an input tax credit 
for an acquisition if the relevant tax invoice contains 
the name of only one partner. 

 

Background 

A partner makes an acquisition of goods on behalf 
of the partnership in his capacity as a partner. The 
supplier of the goods issues a tax invoice that 
states the name of the partner who acquired the 
goods, but not the name of the partnership. The 
consideration for the acquisition is provided by the 
partnership. 

 

Explanation 

Subsection 184-5(1) of the A New Tax System 
(Goods and Services Tax) Act 1999 (GST Act) 
provides that a supply, acquisition or importation 
made by or on behalf of a partner of a partnership 
in his or her capacity as a partner is taken to be a 
supply, acquisition or importation made by the 
partnership and is not taken to be a supply, 
acquisition or importation made by that partner or 
any other partner. It does not prescribe the 
information that a tax invoice should contain. 
Subsection 29-70(1) of the GST Act and Regulation 
29-70.01 of the A New Tax System (Goods and 
Services Tax) Regulations 1999 (GST Regulations) 
set out the information that a tax invoice should 
contain. 

Subregulation 29-70.01(2) of the GST Regulations 
contains specific name requirements for tax 
invoices. In circumstances where these name 
requirements are not strictly complied with, the 
Commissioner will exercise the discretion in 
subsection 29-70(1) of the GST Act as outlined in 
GSTR 2003/13 on general law partnerships: 

114. In most cases, where a partner makes a 
creditable acquisition in the capacity as a partner, 
the partnership must hold a tax invoice to claim an 
input tax credit. If the tax invoice is for supplies 
totalling $1,000 or more, Regulation 29-70.01 
requires that it contains the name, and either the 
address or ABN of the recipient. Where the recipient 
is a partnership, the details required will be the name 
of the partnership and either its address or ABN. The 
name requirement will be met if the tax invoice 
shows the names of all the partners, or the business 
or trading name.  

115. However, there may be occasions when a 
document issued to the partnership as a tax invoice 
is for a total amount payable of $1,000 or more, but 
contains only the name of a partner. The 
Commissioner exercises his discretion under 
subsection 29-70(1) to treat the document as a tax 
invoice if it contains the name of a partner instead of 
the partnership, but otherwise complies with 
subsection 29-70(1). This gives practical effect to the 
operation of subsection 184-5(1), and provides a 
result which is consistent with the treatment of tax 
invoices relating to reimbursements, discussed in 
paragraphs 110 to 113 above.  

116. Where the tax invoice shows a total amount 
payable of less than $1,000, the fact that it shows 
the name of a partner and not the name of the 
partnership will make no difference. The name of the 
recipient is not a requirement for tax invoices for this 
amount.  

In GSTR 2004/6 on tax law partnerships, the same 
information appears at paragraphs 209 to 211. 
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Application of this GST Advice 

This Advice is based on GSTR 2003/13 and GSTR 2004/6. It 
explains our view of the law as it applied from 1 July 2000. You 
can rely on this Advice on and from its date of issue for the 
purposes of section 37 of the Taxation Administration Act 1953. 
Goods and Services Tax Ruling GSTR 1999/1 explains the GST 
rulings system and our view of when you can rely on our 
interpretation of the law in GST public and private rulings. 

If this Advice conflicts with a previous private ruling that you 
have obtained, this public ruling prevails. However, if you have 
relied on a private ruling, you are protected in respect of what 
you have done up to the date of issue of this public ruling. This 
means that if you have underpaid an amount of GST, you are 
not liable for the shortfall prior to the date of issue of this later 
ruling. Similarly, you are not liable to repay an amount overpaid 
by the Commissioner as a refund. 

 

 

Commissioner of Taxation 
26 October 2005 
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