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GSTA TPP 091  

Goods and Services Tax Advice 
Goods and services tax: Is an arrangement under Subdivision 
153-B of the A New Tax System (Goods and Services Tax) Act 1999 
(GST Act) possible if the agent merely pays accounts received on 
behalf of the principal? 

 

Preamble 

This document is a ruling for the purposes of 
section 37 of the Taxation Administration Act 1953. 
It illustrates the principles contained in Goods and 
Services Tax Ruling GSTR 2000/37 on agency. 
You can rely on the information presented in this 
document, which provides advice on the operation 
of the GST system. 

 
Answer 

No, a Subdivision 153-B arrangement is not valid if 
the agent merely pays accounts received on behalf 
of a principal. 

Background 

A principal arranges to receive goods from a 
supplier. The supplier issues invoices for these 
supplies to the principal, but addresses them care 
of an agent. The agent pays the money owed 
directly to the supplier on behalf of the principal. 

Explanation 

Division 153 applies to situations where a principal 
makes a supply or acquisition through an agent. In 
the circumstances of this Advice, the agent is acting 
as a paying agent of the principal and does not 
make any acquisition on behalf of the principal. 
Division 153 does not apply and the parties are not 
able to enter into a Subdivision 153-B arrangement. 

Note: A principal must hold a tax invoice before 
claiming input tax credits for its acquisitions. The 
special rules in Subdivision 153-A do not apply to 
this situation. Even though the entity paying the 
accounts on behalf of the principal is described as 
an ‘agent', it is not an agent for the purposes of 
Division 153 as no creditable acquisition is  made 
through the agent. The normal tax invoice rules in 
section 29-10 apply, which require the principal to 
hold the tax invoice before an input tax credit can 
be claimed. 

 

Application of this GST Advice 

This Advice is based on GSTR 2000/37 and the addendum to 
that ruling. It explains our view of the law as it applied from 1 
July 2000. You can rely on this Advice on and from its date of 
issue for the purposes of section 37 of the Taxation 
Administration Act 1953. Goods and Services Tax Ruling 
GSTR 1999/1 explains the GST rulings system and our view of 
when you can rely on our interpretation of the law in GST public 
and private rulings. 

If this Advice conflicts with a previous private ruling that you 
have obtained, this public ruling prevails. However, if you have 
relied on a private ruling, you are protected in respect of what 
you have done up to the date of issue of this public ruling. This 
means that if you have underpaid an amount of GST, you are 
not liable for the shortfall prior to the date of issue of this later 
ruling. Similarly, you are not liable to repay an amount overpaid 
by the Commissioner as a refund. 

 

Commissioner of Taxation 
26 October 2005 
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