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Goods and Services Tax Determination 
 
Goods and services tax:  is the supply of the services of apprentices 
or trainees by a Group Training Company to host employers under 
a Group Training Scheme a taxable supply in terms of section 9-5 
of the A New Tax System (Goods and Services Tax) Act 1999? 
 
Preamble 
This document was published prior to 1 July 2010 and was a public ruling for the purposes of former 
section 37 of the Taxation Administration Act 1953 and former section 105-60 of Schedule 1 to the Taxation 
Administration Act 1953. 
From 1 July 2010, this document is taken to be a public ruling under Division 358 of Schedule 1 to the 
Taxation Administration Act 1953. 
A public ruling is an expression of the Commissioner's opinion about the way in which a relevant provision applies, 
or would apply, to entities generally or to a class of entities in relation to a particular scheme or a class of schemes. 
If you rely on this ruling, the Commissioner must apply the law to you in the way set out in the ruling (unless 
the Commissioner is satisfied that the ruling is incorrect and disadvantages you, in which case the law may be 
applied to you in a way that is more favourable for you - provided the Commissioner is not prevented from 
doing so by a time limit imposed by the law). You will be protected from having to pay any underpaid tax, 
penalty or interest in respect of the matters covered by this ruling if it turns out that it does not correctly state 
how the relevant provision applies to you. 
 
Date of Effect 

This Ruling applies on and from 8 July 1999 (the date of Royal Assent to the A New Tax System (Goods and 
Services Tax) Act 1999) and may be relied on immediately. 

1. The supply of services of apprentices or trainees by a Group Training Company to host 
employers under a Group Training Scheme is typically a taxable supply. 

2. A Group Training Scheme means an industrial organisation or body corporate that is 
approved to employ apprentices and trainees but uses the facilities of its members or other 
employers to train those apprentices or trainees. 

3. In relation to a typical Group Training Scheme, a Group Training Company (“Group 
Training Company”): 

• employs apprentices and trainees, placing them into group training schemes for the 
duration of their apprenticeship or traineeship; 

• coordinates the training and industry placements of the apprentices and trainees and 
is responsible for the administration and compliance aspects of the employment; 

• is the legal employer of the apprentices and trainees; 
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• places apprentices or trainees with a host employer  where they receive on the job 
training which is complemented by formal training provided by registered training 
organisations etc; and 

• invoices the Host Employer for the time the apprentices or trainees are placed with 
its business.  The fee to the Host Employer is based on: basic wage, Superannuation 
Guarantee Charge, Work Cover, administrative fee less any government incentives. 

4. Under section 9-5 of the A New Tax System (Goods and Services Tax) Act 1999 (‘GST 
Act’) an entity makes a taxable supply if: 

• the entity makes the supply for consideration; and 

• the supply is made in the course or furtherance of an enterprise the entity carries on; 
and 

• the supply is connected with Australia; and 

• the entity is registered, or required to be registered. 

5. In the typical situation the supply of the services of apprentices or trainees by the Group 
Training Company to the Host Employer is a taxable supply as the conditions of section 9-5 are 
satisfied: 

• A supply of services/labour in the form of apprentices or trainees, is made by the 
Group Training Company to the Host Employer; 

• Consideration is made by the Host Employer for the supply; 

• Supply of apprentices or trainees is made in the course of the Group Training 
Company’s enterprise; 

• Supply is connected with Australia; and 

• The Group Training Company is registered, or required to be registered. 

6. Pursuant to subsection 7-1(1) of the GST Act, GST is payable on the taxable supply 
between the Group Training Company and  the Host Employer.  Under subsection 7-1(2) the Host 
Employer is entitled to input tax credits for the GST included in the fee  for the supply of 
apprentices or trainees where the other conditions for a creditable acquisition are met. 

7. Wages and salaries of employees are excluded from the definition of enterprise 
under the GST Act and are therefore not subject to GST.  In the above situation the entity 
paying wages and salaries is the Group Training Company and these payments will be 
subject to withholding payments under the Pay As You Go (PAYG) System. 
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