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Addendum 
Goods and Services Tax Ruling 
Goods and services tax:  attributing GST 
payable or an input tax credit arising from a 
sale of land under a standard land contract 
 

This Addendum amends Goods and Services Tax Ruling 
GSTR 2000/28 to: 

• discuss subsection 29-10(4) of the A New Tax System 
(Goods and Services Tax) Act 1999 (GST Act), as 
amended by the Tax Laws Amendment (2010 GST 
Administration Measures No.1) Act 2010; 

• reflect the insertion of Division 93 into the GST Act by 
the Tax Laws Amendment (2009 GST Administration 
Measures) Act 2010. 

 

GSTR 2000/28 is amended as follows: 
1. Paragraph 9 
(a) Omit ‘Note:’; substitute ‘Note 1:’. 

(b) Omit from Note 2 ‘our’; substitute ‘the Commissioner’s’. 

(c) Omit the second sentence from Notes 2 and 3. 

(d) Omit the paragraph after Note 3; substitute: 

Note 4:  The Addendum to this Ruling that issued on 
25 January 2012 applies in relation to net amounts for tax 
period starting on or after 1 July 2010. To the extent it 
discusses Division 93, the Addendum applies to acquisitions 
and adjustments that are taken into account in: 

(a) GST returns given to the Commissioner after 
7:30pm Australian Eastern Standard Time on 
12 May 2009, or 

(b) assessments made by the Commissioner under 
Subdivision 105-A in Schedule 1 to the taxation 
Administration Act 1953 after that time, or 

(c) amendments of: 

(i) GST returns referred to in paragraph (a), or 

(ii) assessments referred to in paragraph (b). 
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2. Paragraph 19 
Omit the paragraph; substitute: 

19. You attribute all of an input tax credit for a creditable 
acquisition to the earlier of the tax periods in which:4 

• you provide any of the consideration; or 

• an invoice is issued for the acquisition.5 

 

3. Paragraph 21 
Omit the paragraph; substitute: 

21. You attribute an input tax credit to the tax period in 
which you provide consideration for the acquisition, but only to 
the extent that you provided the consideration in that tax 
period.7 8 

21A. However, regardless of whether you account on a 
cash basis or not, if you do not hold a tax invoice for a 
creditable acquisition when you lodge your Business Activity 
Statement (BAS)8A for the tax period to which the input tax 
credit (or any part of the input tax credit) on the acquisition 
would otherwise be attributable: 

• the input tax credit (including any part of the 
input tax credit) is not attributable to that tax 
period; and 

• the input tax credit (or part) is attributable to the 
first tax period for which you have a tax invoice 
when you lodge your BAS8B (subject to the 
four-year time limit contained in Division 93).8C 

                                                           
4 [Omitted.] 
5 Subsection 29-10(1). 
7 [Omitted.] 
8 Subsection 29-10(2). This means that if, in a particular tax period, you have paid 

only part of the total consideration for an acquisition, you are entitled to only that 
same part of the input tax credit for the acquisition. 

8A Your GST return is part of your BAS. 
8B Subsection 29-10(3). There is no requirement to hold a tax invoice if the value of 

the taxable supply to you was $75 or less (subsection 29-80(1)). 
8C Under Division 93, you may cease to be entitled to an input tax credit to the extent 

that you do not take the credit into account in a GST return you lodge within four 
years from the due date of the GST return for the tax period to which the credit 
would have been attributable under subsection 29-10(1) or 29-10(2). 
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21B. If the BAS for a tax period states a net amount that 
does not take into account an input tax credit attributable to 
that tax period, the input tax credit is not attributable to that tax 
period and is attributable to the first tax period for which you 
lodge a BAS that does take it into account8D (subject to the 
four-year time limit contained in Division 93).8E 

 

4. Paragraph 26 
After ‘occurs.’; insert new footnote 9AA: 

9AA However, if you do not take the credit into account in the BAS you lodge 
for this tax period, the credit is not attributable to the period and is 
attributable to the first tax period for which you lodge a BAS in which the 
credit is taken into account (subject to the four-year time limit contained in 
Division 93). 

 

5. Paragraph 40 
Omit the paragraph; substitute: 

40. However, under subsection 29-10(3) if you do not hold 
a tax invoice for a creditable acquisition when you lodge your 
BAS for the tax period to which the input tax credit (or any part 
of the input tax credit) on the acquisition would otherwise be 
attributable: 

• the input tax credit (including any part of the 
input tax credit) is not attributable to that tax 
period; and 

• the input tax credit (or part) is attributable to the 
first tax period for which you have a tax invoice 
when you lodge your BAS (subject to the 
four-year time limit contained in Division 93).11 

                                                           
8D Subsection 29-10(4). 
8E Under Division 93, you may cease to be entitled to an input tax credit to the extent 

that you do not take the credit into account in a GST return you lodge within four 
years from the due date of the GST return for the tax period to which the credit 
would have been attributable under subsection 29-10(1) or 29-10(2). 

11 Under Division 93, you may cease to be entitled to an input tax credit to the extent 
that you do not take the credit into account in a GST return you lodge within four 
years from the due date of the GST return for the tax period to which the credit 
would have been attributable under subsection 29-10(1). 
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40A. If the BAS for a tax period states a net amount that 
does not take into account an input tax credit attributable to 
that tax period, the input tax credit is not attributable to that tax 
period and is attributable to the first tax period for which you 
lodge a BAS that does take it into account11A (subject to the 
four-year time limit contained in Division 93).11B 

 

6. Paragraph 74 
After ‘occurs.’; insert new footnote 23AA: 

23AA However, if you do not take the credit into account in the BAS you lodge 
for this tax period, the credit is not attributable to the period and is 
attributable to the first tax period for which you lodge a BAS in which the 
credit is taken into account (subject to the four-year time limit contained 
in Division 93). 

 

7. Paragraph 77 
(a) Omit the second dot point; substitute: 

• the input tax credit (or part) is attributable to the first 
tax period for which you have a tax invoice when you 
lodge your BAS (subject to the four-year time limit 
contained in Division 93).24A 

(b) After the paragraph; insert: 

77A. If the BAS for a tax period states a net amount that 
does not take into account an input tax credit attributable to 
that tax period, the input tax credit is not attributable to that tax 
period and is attributable to the first tax period for which you 
lodge a BAS that does take it into account24B (subject to the 
four-year time limit contained in Division 93).24C 

 

                                                           
11A Subsection 29-10(4). 
11B Under Division 93, you may cease to be entitled to an input tax credit to the extent 

that you do not take the credit into account in a GST return you lodge within four 
years from the due date of the GST return for the tax period to which the credit 
would have been attributable under subsection 29-10(1). 

24A Under Division 93, you may cease to be entitled to an input tax credit to the extent 
that you do not take the credit into account in a GST return you lodge within four 
years from the due date of the GST return for the tax period to which the credit 
would have been attributable under subsection 29-10(2). 

24B Subsection 29-10(4). 
24C Under Division 93, you may cease to be entitled to an input tax credit to the extent 

that you do not take the credit into account in a GST return you lodge within four 
years from the due date of the GST return for the tax period to which the credit 
would have been attributable under subsection 29-10(2). 
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8. Paragraph 85 
After ‘occurs.’; insert new footnote 24D: 

24D However, if you do not take the credit into account in the BAS you lodge for 
this tax period, the credit is not attributable to the period and is attributable to 
the first tax period for which you lodge a BAS in which the credit is taken into 
account (subject to the four-year time limit contained in Division 93). 

 

9. Paragraph 88 
After the second occurrence of ‘occurs.’; insert new footnote 24E: 

24E However, if you do not take the credit into account in the BAS you lodge for 
this tax period, the credit is not attributable to the period and is attributable to 
the first tax period for which you lodge a BAS in which the credit is taken into 
account (subject to the four-year time limit contained in Division 93). 

 

10. Paragraph 100 
After ‘acquisition.’; insert new footnote 31A: 

31A However, if you do not take the credit into account in the BAS you lodge for 
this tax period, the credit is not attributable to the period and is attributable to 
the first tax period for which you lodge a BAS in which the credit is taken into 
account (subject to the four-year time limit contained in Division 93). 

 

11. Related Rulings/Determinations 
Omit: 

- GSTR 2000/17 

 

12. Legislative references 
Insert: 

- ANTS(GST)A99  29-10(1) 
- ANTS(GST)A99  29-10(4) 
- ANTS(GST)A99  Div 93 

 

This Addendum, other than to the extent it discusses Division 93 of 
the GST Act, applies in relation to net amounts for tax period starting 
on or after 1 July 2010. 

To the extent it discusses Division 93, the Addendum applies to 
acquisitions and adjustments that are taken into account in: 

(a) GST returns given to the Commissioner after 7:30pm 
Australian Eastern Standard Time on 12 May 2009, or 

(b) assessments made by the Commissioner under 
Subdivision 105-A in Schedule 1 to the taxation 
Administration Act 1953 after that time, or 
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(c) amendments of: 

(i) GST returns referred to in paragraph (a), or 

(ii) assessments referred to in paragraph (b). 

 

 

Commissioner of Taxation 
25 January 2012 
 
ATO references 
NO: 1-21HRXKX 
ISSN: 1443-5160 
ATOlaw topic: Goods and Services Tax ~~ General rules and concepts ~~ 

attribution 
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