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Addendum 
Goods and Services Tax Ruling 
Goods and services tax:  when 
consideration is provided and received for 
various payment instruments and other 
methods of payment 
 

This Addendum is a public ruling for the purposes of the Taxation 
Administration Act 1953. It amends Goods and Services Tax Ruling 
GSTR 2003/12 to reflect amendments made to the A New Tax 
System (Goods and Services Tax) Act 1999 by: 

• the Tax Laws Amendment (2010 GST Administration 
Measures No.1) Act 2010 in relation to 
subsection 29-10(4), and 

• the Tax Laws Amendment (2009 GST Administration 
Measures) Act 2010 in relation to the addition of 
Division 93. 

This Addendum also makes further minor amendments to 
GSTR 2003/12 and updates the references section. 

 

GSTR 2003/12 is amended as follows: 
1. Paragraph 8 
Omit Notes 1, 2 and 3 after paragraph 8, insert; 

8A. Changes made to this Ruling by Addenda that issued 
on 11 July 2007, 31 October 2012, 28 August 2013 and 
20 November 2013 have been incorporated into this version of 
the Ruling.1A 

 

2. Footnotes 4 and 7 
Omit the text of the footnotes; substitute: 

Subsection 29-10(3). However, there may be circumstances where an input 
tax credit may be attributed to a tax period without the recipient holding a tax 
invoice. Further, a particular document can be treated as a tax invoice even 
if it does not meet all of the tax invoice requirements. See Goods and 
Services Tax Ruling GSTR 2013/1 Goods and services tax:  tax invoices for 
further information. 

 

                                                 
1A Refer to each Addendum to see how that Addendum amends this Ruling. 
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3. Footnotes 6 and 9 
Omit the text of the footnotes; substitute 'Subsection 29-10(3).'. 

 

4. Paragraph 18 
After the paragraph; insert: 

18A. If the BAS for a tax period states a net amount that 
does not take into account an input tax credit attributable to 
that tax period, the input tax credit may be attributable to a 
later tax period under subsection 29-10(4) (subject to the four 
year time limit contained in Division 93).6A 

 

5. Paragraph 20 
After the paragraph; insert: 

20A. If the BAS for a tax period states a net amount that 
does not take into account an input tax credit attributable to 
that tax period, the input tax credit may be attributable to a 
later tax period under subsection 29-10(4) (subject to the four 
year time limit contained in Division 93).9A 

 

6. Legislative references 
Insert: 

- ANTS(GST)A99  Div 93 
- ANTS(GST)A99  93-5(1) 
- ANTS(GST)A99  93-10 
- ANTS(GST)A99  93-15 

 
 
This Addendum applies both before and after its date of issue, 
subject to the commencement and application provisions of each 
amending Act or Regulation to which it refers. 

                                                 
6A Under subsection 93-5(1) you cease to be entitled to an input tax credit for a 

creditable acquisition to the extent that the input tax credit has not been taken into 
account in your assessment of a net amount, within four years after the day you 
were required to lodge a GST return for the tax period to which the input tax credits 
would have been attributable under subsections 29-10(1) or 29-10(2). Further, 
section 93-15 denies entitlement to an input tax credit for a creditable acquisition if 
GST has ceased to be payable on the relevant supply and a tax invoice was not 
held at that time. However, you do not cease to be entitled to an input tax credit if 
section 93-10 is met. 

9A Under subsection 93-5(1) you cease to be entitled to an input tax credit for a 
creditable acquisition to the extent that the input tax credit has not been taken into 
account in your assessment of a net amount, within four years after the day you 
were required to lodge a GST return for the tax period to which the input tax credits 
would have been attributable under subsections 29-10(1) or 29-10(2). Further, 
section 93-15 denies entitlement to an input tax credit for a creditable acquisition if 
GST has ceased to be payable on the relevant supply and a tax invoice was not 
held at that time. However, you do not cease to be entitled to an input tax credit if 
section 93-10 is met. 
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