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PREAMBLE  The following advice was given concerning the taxation treatment
          of claims for depreciation on improvements and fixtures on
          leasehold property.

RULING    2.  The practice of allowing depreciation to a lessee on the
          cost to him of structural improvements and fixtures on land used
          for agricultural or pastoral pursuits is, based on the ground
          that, in general, lessees of such land can, for the purposes of
          section 54 of the Income Tax Assessment Act, be reasonably
          regarded as the owners of those improvements.  A lessee's claim
          to ownership may be a statutory proprietory right, as provided
          in section 28 of the (Victorian) Landlord and Tenant Act, or as
          implied in section 236 of the (Queensland) Land acts 1962-1965;
          or it may rest upon a statutory right to obtain compensation for
          the value of the improvements, as provided by section 4 of the
          (Queensland) Agricultural Holdings Act; or upon a right of
          removal during or at the termination of the lease.

          3.  In these circumstances, although the lessee may not have a
          full title to improvements installed by him he would have what
          has been variously described as an equitable or a real and
          valuable interest sufficient to regard the improvements as being
          "owned" by him for purposes of section 54.  The position in
          relation to plant etc. being acquired under a hire purchase
          agreement is a further example of this view.

          4.  In ascertaining whether there is the necessary degree of
          "ownership" in respect of fixtures on land which is not used for
          agricultural or pastoral pursuits, it is convenient to consider
          the question under separate headings, as follows:-

            (i)    Where the lessee has a right to remove fixtures annexed
                   by him, during or at the termination of the lease.

                   If there is no written lease, or if the lease does not
                   provide a right of removal, then, prima facie, the



                   fixtures become part of the realty and will remain the
                   property of the lessor.  the lessee cannot be regarded
                   as the owner, and unless he has some other right
                   sufficient to constitute ownership for purposes of
                   section 54, he is not entitled to depreciation on them.

                   However, an exception to this rule must be made in the
                   case of trade, ornamental or domestic fixtures, in
                   respect of which the Common Law recognizes that the
                   tenant who has annexed them (but not a subsequent
                   tenant) has a right of removal during the term of the
                   lease.

              .    If the lease does provide for a right of removal, then
                   it must be presumed that the fixtures, even if they are
                   not trade, ornamental or domestic fixtures, fall into
                   the class of removable tenant's fixtures and the tenant
                   has a real and effective interest in them; an interest
                   which may fairly be considered to constitute
                   "ownership" for the purposes of section 54.

           (ii)    Where the lessee has a right to receive compensation.

                   The lessee may have no right to removal under the
                   Common Law, by statute or under the terms of the lease
                   but may have, under the lease, a specific right to
                   compensation for the value of fixture annexed by him.
                   The view is held that this would be sufficient to
                   constitute "ownership" for the purposes of section 54
                   and would entitle the lessee to depreciation
                   deductions, provided, of course, that the items are
                   "plant or article" within the terms of the section.
                   The compensation, when received, would be
                   "consideration receivable" in terms of section 59.
                   However, it should not be conceded that an arrangement
                   by which the lessee would receive only a nominal amount
                   for the fixtures, upon the disposal, surrender or
                   termination of the lease, would represent a sufficient
                   interest in the fixtures as to enable him to be
                   regarded as the owner.

           (iii)   Where the lease purports to vest ownership of fixtures
                   in the lessee, but he lease agreement indicates that
                   the true intention of the parties is that the lessee
                   should not remove or receive compensation for
                   improvements effected by him.

                   In these circumstances, it is considered that the
                   arrangement would not be effective in conferring
                   ownership upon the lessee; the fixtures would be a
                   permanent part of the realty, owned by the lessor, and
                   the lessee would have no real interest in them.

          5.  The remarks in the preceding paragraph relate to items that
          may be described as "fixtures".  Although "fixtures" is a term
          that has not always been used by the authorities in the same
          sense, it is generally agreed that it does not include items



          that from part of the original building itself; it is confined
          to things which have been affixed to the freehold after the
          original structure has been completed.  (Lewis and Cassidy,
          Tenancy law - N.S.W., cite three examples of things that were
          held to be part of the original structure, viz., plate-glass
          windows, a skylight, and an ornamental cornice.)  It should not
          be conceded that an item which, on the above tests, is excluded
          form the definition of fixtures can be owned by a lessee,
          despite any purported agreement to the contrary.  In this
          connection it does not seem to be relevant that the construction
          of the building.

          6.  On the other hand, the facts in a particular case may be
          sufficient to establish that the object is a removable tenant's
          fixture.  Whether an object constitutes a fixture, and if so
          whether it is a fixture removable at the will of the tenant, are
          questions of fact to be decided in each case in the light of all
          the surrounding circumstances; a useful statement of the factors
          to be considered in determining whether a fixture is removable
          is in Spyer v. Phillipson (1930) All E.R. Rep. 457.

          7.  In addition to the legal question of "ownership" in terms of
          section 54, there is another practical reason for not conceding
          that lessees are in all cases entitled to depreciation on
          fixtures for which they have paid.  A lessee who has a valuable
          interest in fixtures, an interest which he is able to enforce if
          necessary (such as a right of removal or of compensation) will
          presumably have been less incentive than one who has no such
          interest, to enter into arrangements designed to permit the
          writing off of the whole of the expenditure, as depreciation, in
          a short time.  The kinds of arrangement envisaged are surrender
          or transfer of the lease with no consideration being received
          for the fixtures.

          8.  A further aspect raised in one instance that has come under
          notice is that, where the term of the lease is long (say 75
          years) some assets whose life expectancy is short in comparison
          will need to be replaced a number of times and will never be
          surrendered to the owner of the freehold.  The view is held that
          this factor would not affect the legal position as far as
          ownership is concerned, and would not, of itself, entitle the
          lessee to depreciation deductions that would not otherwise be
          allowable.  It should be noted, however, that expenditure on
          replacement of such assets could in some circumstances be
          allowable to the lessee as repairs under section 53.

          9.  No undertaking can be given, in advance of a knowledge of
          all the relevant facts, that depreciation will be allowed to the
          lessee company on items such as lifts, air conditioning,
          fluorescent lighting etc., which are installed at the expense of
          the company and in which it will have tenant rights.  the
          question will depend firstly upon the precise nature of the
          tenant rights, and secondly upon the nature of the items
          themselves and the circumstances of their annexation to the
          building; these are material factors in determining whether, for
          the purposes of the depreciation provisions, the items will be
          "owned" by the company.  Items will be the property of the



          freeholder either because they will form part of the original
          building itself, or because, assuming that they will be
          fixtures, the object and purpose of their annexation to the
          building will be such as to make them a permanent part of the
          realty.  If this view is correct, and if it cannot be shown that
          a company will have property rights in the fixtures under
          specific legislation, the items of section 54 of the Income Tax
          Assessment Act and no depreciation will be allowable.

                                               COMMISSIONER OF TAXATION
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