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PREAMBLE           Division 9 of Part III of the Income Tax Assessment Act
          contains provisions which apply in the calculation of taxable
          incomes of co-operative companies, i.e. companies which are
          co-operative companies for the purposes of the Division.

          2.       In particular, sub-section 120(1) provides an income
          tax deduction to co-operative companies for amounts distributed
          to shareholders as interest or dividends on shares.

          3.       Permanent building societies may qualify as
          co-operative companies within the meaning of Division 9.  For
          the purposes of carrying on their businesses they compete for
          funds with banks and other financial institutions.  They offer a
          wide range of investments, e.g. term deposits for periods of 3,
          6, 12, etc. months at varying rates of interest.  In many cases,
          however, an investment in a permanent building society is
          represented by shares in the Society, i.e. a person who invests
          $10,000 in a permanent building society will be allotted 10,000
          $1 shares in the Society.

          4.       The question has arisen whether permanent building
          societies, which qualify as co-operative companies under
          Division 9, should be allowed an income tax deduction for
          interest on amounts advanced by depositors under section 51(1),
          i.e. as losses and outgoings necessarily incurred in carrying on
          a business for the purpose of gaining or producing assessable
          income, or under sub-section 120(1), as amounts distributed to
          shareholders as interest on shares.

RULING    5.       In 1967 this Office gave advice to the Australian
          Association of Permanent Building Societies on the operation of
          the income tax law relating to them.  In relation to sub-section
          120(1) it was stated:

                   "The important provision is section 120.  Its practical
                   effect is that a co-operative company is entitled, in



                   calculating its taxable income, to set off not only all
                   the usual deductions for expenses incurred in producing
                   assessable income but also any other amounts which are -

                        (a)  distributed among its shareholders as rebates
                             or bonuses based on business done by
                             shareholders with the company;  or

                        (b)  distributed among its shareholders as
                             interest or dividends on shares.

                   The general body of taxpayers is not, of course,
                   allowed to deduct such payments.

                   Any taxpayer is entitled to a deduction for interest on
                   money that he borrows and uses for the purpose of
                   producing assessable income.  The reference to interest
                   in section 120 is directed at a different kind of
                   interest.  Under the legislation governing co-operative
                   companies in some areas, the company pays what is
                   described as interest on shares.  If it were not for
                   section 120, these payments might be regarded as a form
                   of distribution of profit - in effect a fixed annual
                   dividend - which would not be deductible.  However,
                   section 120 ensures that, so long as a company
                   maintains its co-operative status for income tax
                   purposes, these interest payments, and other payments
                   by way of dividends or bonuses, will be allowable
                   deductions.  In broad practical effect, this should
                   normally mean that a co-operative is taxed only on its
                   undistributed profits and that, if a company
                   distributes the whole of its profits, it will not be
                   taxed at all.  This will not always happen, however,
                   because the profits which are available for
                   distribution, ascertained under the general law, may
                   not always coincide with the distribution which is
                   needed to ensure that the company's allowable
                   deductions, ascertained under the income tax law, will
                   be as great as its assessable income."

          6.       In the context of the 1967 advice which still applies,
          it is considered that interest payable by permanent building
          societies to depositors on the wide range of investments
          referred to above is not correctly classified as a distribution
          of profit.  Rather, it represents the cost of funds which a
          permanent building society must obtain to carry on business
          effectively.  It is an expense of carrying on business.  It
          follows, therefore, that interest incurred each year on amounts
          advanced by depositors is allowable as an income tax deduction
          under sub-section 51(1).

                                     COMMISSIONER OF TAXATION
                                         26 November 1985
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