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PREAMBLE           Subdivision B of Part 3 of the Income Tax Assessment
          Act, incorporating sections 82AA to 82AQ, provides for what is
          known as an investment allowance deduction.  Primarily, the
          subdivision applies to capital expenditure on eligible property
          acquired or constructed by a taxpayer for use by the taxpayer
          wholly and exclusively in Australia for the purpose of producing
          assessable income.  Among other situations the subdivision does
          not apply where property, which otherwise meets the requirements
          of the subdivision, is used by a taxpayer for the purposes of
          producing assessable income by the granting to other persons of
          rights to use the property, see sub-sub-paragraph
          82AA(1)(a)(ii)(C).

FACTS     2.       The question has arisen whether the owner of a unit of
          eligible property is entitled to an investment allowance
          deduction in respect of the expenditure on the property in
          circumstances where the property is used in a partnership
          business in which the owner is a partner.  In the particular
          circumstances the property did not become part of the assets of
          the partnership - ownership remained at all times with the
          owner.  The particular question is whether the use in the
          partnership business represents a use by the owner for the
          purpose of producing assessable income by the granting to other
          persons of rights to use the property so as to preclude any
          investment allowance deduction in respect of the expenditure on
          the property.

RULING    3.       Subdivision B of Part 3 recognizes the treatment of
          partnerships for income tax purposes.  Capital expenditure on
          eligible property acquired by partnerships can qualify for
          investment allowance deduction.  Although the present situation
          is not specifically dealt with in the subdivision it is not
          uncommon for partners to permit privately owned property to be
          used in the partnership business.  Property of a partner so used
          would satisfy the primary requirement of being for use by the



          partner wholly and exclusively in Australia for the purpose of
          producing assessable income.  It is not considered to be
          excluded from the subdivision as the granting to other persons
          of rights to use the property because there is not any
          assessable income directly flowing from the decision by a
          partner to use the privately owned property in the partnership
          business, i.e. there is not any amount payable for the use of
          the property.

          4.       The situation is essentially different from that in
          W.A. Hughes Pty. Ltd. v FCT; 81 ATC 4317; 11 ATR 900.  In
          that case eligible property owned by a parent company was used
          in a partnership of subsidiary companies - the parent was not a
          partner.  Each year the partnership paid the parent company an
          amount for the hire and running expenses of the eligible
          property.  Assessable income flowed directly from the granting
          by the parent company to the partnership of the right to use the
          eligible property.
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