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                             MOTOR VEHICLES

PREAMBLE           Taxation Ruling No. IT 2207 comments upon the
          application of the decision of the High Court in FCT v
          Suttons Motors (Chullora) Wholesale Pty Ltd, 85 ATC 4398;
          16 ATR 567.  The final paragraph of the ruling states:

              "In returns of income for the year ended 30 June 1986 and
              subsequent years the value of motor vehicles held by motor
              vehicle dealers under floor plan arrangements at the
              beginning and end of the year should be disclosed as trading
              stock on hand at the beginning and end of the year."

          2.       Since the issue of that ruling a number of enquirers
          have asked when motor vehicle dealers, who acquire motor
          vehicles under floor plan arrangements, are entitled to
          deductions under sub-section 51(1) of the Income Tax Assessment
          Act 1936 for expenditure incurred in acquiring the vehicles.

          3.       The reason for the enquiries stems probably from the
          nature of floor plan arrangements.  As the decision in the
          Suttons Motors case indicates it appears to be the settled
          practice in floor plan arrangements that payment for a motor
          vehicle by a dealer is not made until the vehicle is sold by the
          dealer to a retail customer.  In the light of the settled
          practice it may be thought that an income tax deduction for the
          cost of motor vehicles acquired under floor plan arrangements
          does not arise until a vehicle has been sold to a retail
          customer, i.e. in terms of sub-section 51(1) a loss or outgoing
          has not been incurred before that time.

          4.       If this were the case it would produce the anomalous
          situation that the value of motor vehicles held under floor plan
          arrangements at the end of a year would not be offset by an
          income tax deduction for the cost of the vehicles.  This would
          be contrary to normal income tax and accounting practices and
          would result, it is thought, in the taxable income for a year
          calculated on this basis not being a true reflex of the
          earnings of a motor vehicle dealer.  It may produce the



          corresponding anomalous situation that the value of motor
          vehicles held under floor plan arrangements at the beginning of
          the year would effectively be allowed as an income tax deduction
          and the dealer would be able to claim an additional deduction
          when he sold the vehicles to retail customers.

RULING    5.       Although this question was not a matter which the High
          Court was called upon to decide in the Suttons Motors case it
          was referred to, in a sense, in the majority decision.  At page
          4401, 75 ATC; page 571, 16 ATR the following passage appears:

                   "The Suttons Group's liability to pay this
                   "charge" (a reference to the interest factor
                   payable to G.M.A.C.) and the settled course of
                   dealing combined to produce a situation where,
                   as a matter of commercial substance as distinct
                   from strict legal obligation, the taxpayer was
                   effectively committed to the ultimate purchase
                   of the particular vehicle from the time it took
                   delivery ----------." (underlining added)

          6.       Later on in the decision, in response to a submission on
          behalf of the Commissioner that the floor plan vehicles had no
          "cost price" because at the commencement of the tax year Suttons
          Motors had neither paid nor incurred a binding legal obligation
          to pay any price for them, it is said:-

              "The simple answer to that submission is that the cost price
              of the vehicles was what was in truth the wholesale purchase
              price described as a "Hiring Amount" under the floor plan
              agreement which the taxpayer had agreed to pay on the
              purchase which would, as a matter of commercial reality, take
              place in due course."

          7.       The term "incurred" in sub-section 51(1) has been the
          subject of much judicial consideration.  For present purposes it
          is sufficient to say that it does not require actual payment -
          what is required is that, in the particular year of income, the
          taxpayer should have definitely committed himself to the
          outgoing.  In the light of the quoted observations from the
          decision in the Suttons Motors case it is to be taken that
          dealers operating under floor plan arrangements incur expenditure
          in acquiring motor vehicles when they take delivery of the motor
          vehicles.  Income tax deductions under sub-section 51(1) for the
          cost of the motor vehicles will be allowable, therefore, in the
          year in which delivery occurs.

          8.       The conclusion that income tax deductions for the costs
          of motor vehicles acquired under floor plan arrangements are
          allowable in the year of delivery removes the anomalies referred
          to earlier.  In particular it means that there is no scope for
          double deductions in the year ended 30 June 1986, i.e. for the
          opening value of motor vehicles held under floor plan
          arrangements and for the subsequent payment for the vehicles.

          9.       It is also stated in Taxation Ruling No. IT 2207 that
          motor vehicles in transit under floor plan arrangements are not



          accepted as trading stock on hand.  In the light of the
          conclusion reached in this Ruling an income tax deduction for
          the cost of motor vehicles in transit under floor plan
          arrangements would not be allowable until delivery had taken
          place.

                                   COMMISSIONER OF TAXATION
                                         24 June 1986
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