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          I 1218646        DEPRECIATION             57AM
                             SPECIAL DEPRECIATION
                             ON TRADING SHIPS

PREAMBLE           Section 57AM of the Income Tax Assessment Act provides
          an income tax deduction for depreciation on eligible Australian
          trading ships.  At the very threshold of the definition of the
          expression "eligible trading ship" in sub-section 57AM(4) is the
          reference to "a ship or new ship owned by a taxpayer".

          2.       This office recently considered whether a hirer of an
          eligible trading ship under a hire purchase agreement would be
          treated as an owner of the ship for the purposes of section 57AM.

RULING    3.       Although a hirer is not the legal owner of property
          during the term of the hire purchase agreement it has been the
          practice of this office for many years to treat a hirer, under a
          hire purchase agreement, as the owner of plant for the purposes
          of the general depreciation provisions in the income tax law.

          4.       In light of this long-standing practice a hirer
          acquiring an eligible trading ship under a hire purchase
          agreement will be treated as the owner for the purposes of
          section 57AM.

                                   COMMISSIONER OF TAXATION
                                         25 June 1987
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