
IT 2494 - Income tax : cars and other fringe benefits
supplied to employee/partners of administration
entities

This cover sheet is provided for information only. It does not form part of IT 2494 - Income tax :
cars and other fringe benefits supplied to employee/partners of administration entities



                            TAXATION RULING NO. IT 2494

                    INCOME TAX : CARS AND OTHER FRINGE BENEFITS SUPPLIED TO
                    EMPLOYEE/PARTNERS OF ADMINISTRATION ENTITIES

          F.O.I. EMBARGO: May be released

REF       N.O. REF: 86/9548-2                  DATE OF EFFECT: Immediate

          B.O. REF:                    DATE ORIG. MEMO ISSUED:

          F.O.I. INDEX DETAIL

          REFERENCE NO:    SUBJECT REFS:            LEGISLAT. REFS:

          I 1010799        PROFESSIONAL             23F
                             PARTNERSHIPS           82KT - 82KZA
                           SERVICE, ADMINISTRATION  260
                             AND PRACTICE           PART IVA
                           COMPANIES AND TRUSTS
                           SUBSTANTIATION

PREAMBLE  This Ruling considers whether it is acceptable for income tax
          purposes for administration entities set up to provide
          administration services to professional practices to provide
          cars and other fringe benefits to employee/partners i.e.,
          employees of the administration entity who are also partners in
          the professional practice entity.  The same question arises with
          combined administration/service entities.

          2.  To avoid any confusion or misunderstanding it is proposed to
          briefly define what is normally meant by the terms service
          entity, administration entity and practice entity.

          3.  The case of FC of T v Phillips 78 ATC 4361; 8 ATR 783
          illustrates what is ordinarily meant by a service entity.  It is
          often a family company or trust that is created to handle the
          provision of premises, plant, equipment, clerical services and
          so on to a professional practice.  Where the service arrangement
          is a commercially realistic one, it is accepted for income tax
          purposes.  It is important to note that an ordinary service
          entity does not employ the practitioners nor provide their
          services to the professional practice to carry out duties that
          the practitioners are required to carry out under the terms of
          the practice agreement.

          4.  Then there are administration entities.  These operate in
          association with professional partnerships.  An administration
          company or trust may be set up to provide the administrative
          services of the partners to the partnership.  The partnership
          pays to the administration company or trust an appropriate
          amount for the administrative services of the partners plus an
          amount necessary to provide for superannuation benefits in
          respect of the partners' administration salaries.

          5.  Administration entities are a somewhat artificial
          arrangement.  Under the partnership agreement the partners could



          well be required to perform the administrative duties for the
          partnership which are claimed to be transferred to the
          administration entity.  Notwithstanding this, administration
          entities were put forward, and accepted, some years ago for the
          sole purpose of enabling employee/partners access to
          superannuation benefits available under the former section 23F.

          6.  The administration entity pays the employee/partners'
          salaries commensurate with the administrative/managerial
          services provided by them to the professional partnership and
          this provides the basis for the calculation of superannuation
          benefits.  In the generality of cases, the salary is only a
          fraction of what the practitioner might otherwise receive as a
          distribution of practice profits.  The fee for the
          administrative services generates neither a profit nor a loss in
          the administration entity.  The net result is that the
          practitioner's taxable income is reduced only by the amount of
          the superannuation contribution, a result which of itself and
          without more, would not lead to a consideration of whether
          section 260 or Part IVA ought to be applied.

          7.  Some professional practitioners have also sought to combine
          the features of administration and service arrangements under
          the one entity.  In the past, it has been accepted that
          professional practitioners may be employed by a combined
          service/administration entity - but only on the clear
          understanding that:

            (i)     the salaries paid to the practitioners do not exceed
                    amounts which would be considered reasonable in the
                    context of an administration arrangement having regard
                    to the administrative functions performed by the
                    practitioners;

           (ii)     there is no mark-up on the amount paid by the
                    professional practice to the service entity in respect
                    of administration salaries and superannuation
                    contributions; and

          (iii)     the arrangements are otherwise bona fide.

          8.  Then there are practice entities, i.e., a business activity
          is carried on by a company or trust and the taxpayer becomes an
          employee of the entity.  This is not a service arrangement, it
          is simply the transfer of a business activity formerly conducted
          by a sole trader or a partnership to another entity.  Taxation
          Ruling Nos. IT 2121 and IT 2330 discuss the taxation
          consequences of family companies and trusts.

RULING    9.  As stated above, the sole justification for accepting
          administration entities is to enable employee/partners access to
          superannuation benefits.  They were accepted on the clear
          understanding that the remuneration paid would consist solely of
          a reasonable amount of salary for administrative/managerial
          duties and that the salary would form the basis for the
          calculation of superannuation benefits.  Salary for
          superannuation purposes is defined in Taxation Ruling No.



          IT 2067 and it clearly does not include fringe benefits.

          10. Administration entities that provide cars and other fringe
          benefits to employee/partners are not acceptable for income tax
          purposes.  The same approach should be adopted for combined
          service/administration entities where such entities provide
          fringe benefits to employee/partners.  However, there is no
          objection to practice entities providing fringe benefits as part
          of an employee's remuneration package.

          11. Where administration entities or combined
          service/administration entities provide fringe benefits to
          employee/partners they are going beyond the provision of
          superannuation benefits and in many cases are receiving a tax
          advantage.  Taking the provision of cars as an example, a tax
          advantage arises where the professional practice obtains a
          deduction for the full cost of the administration or service fee
          which reflects the full cost of the provision of cars to
          employee/partners and such cars are used by the
          employee/partners partly for private purposes.  This is so,
          notwithstanding, the payment of fringe benefits tax.  Where such
          tax advantages are present the view is taken that there would be
          grounds to apply Part IVA.

          12. It is not uncommon for a professional partnership to provide
          cars to partners to enable them to carry out partnership
          duties.  Often such cars are leased from a service or combined
          service/administration entity.  This arrangement can be accepted
          provided any fringe benefits arising from the use of the cars
          are not being provided in respect of any employment duties the
          employee/partner performs for the service or combined
          service/administration entity.  In other words the right to use
          the cars for private purposes is provided solely because of the
          partner's membership of the professional partnership.  In these
          circumstances no fringe benefits tax liability in respect of the
          cars arises for the service or combined service/administration
          entity.

          13. Where a professional partnership provides cars to partners,
          the cost to the partnership - including any leasing and/or
          service charges paid to a service or combined
          service/administration entity - is a "car expense" as defined in
          subsection 82KT(1).  The partnership would be entitled to claim
          income tax deductions to the extent to which such "car expenses"
          are incurred in deriving the assessable income of the
          partnership.  Any private use of the cars by the partners is not
          an allowable deduction.  The actual business expenses method
          which includes the keeping of a log book could be used to
          substantiate such claims or, where relevant, the partnership
          could adopt one of the alternative methods for claiming car
          expenses provided for in sections 82KW and 82KX.

          14. Administration entities and combined service/administration
          entities have an opportunity to cease providing fringe benefits
          to employee/partners no later than one month from the date of
          this Ruling.  In the context of what has been stated in
          paragraph 12, service entities and combined



          service/administration entities may continue to lease cars to a
          professional partnership provided the cars are treated by the
          taxpayers concerned as being provided pursuant to the service
          arrangement and not as a fringe benefit linked to the carrying
          out of administration or other duties of an employee/partner.

          COMMISSIONER OF TAXATION
          11 August 1988
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