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PREAMBLE      This Ruling considers the application of subsection 26AAC(5)
          of the Income Tax Assessment Act to partly paid shares issued to
          an employee where the balance of the issue price may vary
          depending on future events.

          2.  Subsection 26AAC(5) includes in the assessable income of an
          employee who acquires a share under an employee share
          acquisition scheme an amount equal to the value of the share at
          the time it is acquired less the amount paid or payable as
          consideration for the share.

          3.  In a particular proposal put to this Office, shares issued
          to an employee would initially only be partly paid to the extent
          of one cent per share payable on allotment.  The employee would
          be unable to sell or transfer the shares until the balance of
          the issue price is paid.  (As the employee would be able to
          fully pay up the shares at any time this was not considered to
          be a restriction on the sale of the shares for the purposes of
          subsection 26AAC(15)).  The issue price is to be determined
          primarily according to the length of time that the employee
          holds the partly paid shares before paying them up fully.  The
          issue price is to be the market price of the shares on allotment
          less a discount, calculated on a sliding scale, depending upon
          the number of years that the partly paid shares are held.  A
          maximum discount of thirty per cent would apply if the shares
          are held for five years or more.  If the market value of the
          shares at the time they are to be fully paid up is less than the
          issue price calculated as above, the market value on that later
          date is to be substituted as the issue price.

          4.  In the circumstances outlined in the previous paragraph the
          question raised for decision was - what amount is to be regarded
          as "paid or payable" as consideration for the shares for the
          purposes of subsection 26AAC(5)?.

RULING    5.  Clearly, at the time the employee acquires the partly paid
          share the amount ultimately to be paid payable as the balance of
          the issue price will not be known - it will depend upon a number
          of future events.



          6.  Taking an extreme view, it could be argued that the
          calculation of the assessable amount under subsection 26AAC(5)
          should not take account of any amount which has not been
          definitely quantified at the time the employer acquires the
          shares.  In respect of each share acquired, the operation of
          subsection 26AAC(5) would result in the employee being assessed
          on an amount equal to the market value at the time of allotment
          less only the amount paid, viz., one cent.

          7.  Alternatively, one could say that, having regard to the way
          the discount is calculated, it is reasonably likely that the
          employee will at some time in the future be required to pay at
          least 70% of the market value of the shares at the date of
          allotment, regardless of how long the shares are held.  It is
          difficult to predict with any confidence that any further amount
          would be paid.

          8.  In the particular case it was decided that the amount "paid
          or payable" for the purposes of subsection 26AAC(5) was the
          market price of the relevant shares on the day of allotment less
          the maximum possible discount (i.e., thirty per cent).  This
          approach should be followed in similar cases unless it can be
          clearly demonstrated that a lesser discount is appropriate - for
          example, where the employee by reason of age must retire and
          dispose of the shares before the five year period expires.

          9.  Where an employee is assessed on the basis that the maximum
          discount will apply and the shares are ultimately not acquired
          at the maximum discounted price the assessment may be amended,
          subject to subsection 170(4) which requires that the application
          for amendment must be received within three years from the date
          upon which the tax was due and payable under the original
          assessment.

          COMMISSIONER OF TAXATION
          16 March 1989

NOTE      IT 2522 is withdrawn with effect from 23 August 1990 to the extent
          that it is inconsistent with IT 2609.
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