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PREAMBLE  Recently this Office was asked to consider whether interest
          incurred on moneys borrowed by companies to pay income tax
          qualified for deduction under the general deductions provision
          of the Income Tax Assessment Act.

          2.  The question of a taxpayer's entitlement to such a
          deduction, where carrying on a business, has been the subject of
          detailed examination in this Office on two previous occasions,
          one as far back as 1921, the other in 1951.

          3.  Those reviews recognised a number of practical difficulties
          associated with denying a deduction for taxpayers carrying on a
          business.

          4.  Consequently, it was decided that "where a taxpayer carries
          on a business producing assessable income and pays interest on
          an overdraft, no action is to be taken to disallow the interest
          attributable to a part of the bank overdraft equal in amount to
          the income tax paid out of the bank account which is in debit"
          (paragraph 6, Canberra Income Tax Circular Memorandum No. 616).
          This practice has ensued till the present day.

          5.  The recent representations have caused this Office to, once
          again, consider whether interest on moneys borrowed by
          businesses to pay income tax qualifies for deduction.  In doing
          so, particular attention has been given to the overall purpose
          for the making of such borrowings.

RULING    6.  Where a taxpayer carries on a business for the purpose of
          gaining or producing assessable income and, in connection with
          the carrying on of that business, borrows money to pay income
          tax (whether to preserve the assets of the business, maximise
          the return on them, retain sufficient money to fund the business
          or otherwise) then it is considered that the interest incurred
          on those borrowings is a normal incident of conducting that
          business.  That is, such an expense is an expense incurred in



          carrying on that business and hence qualifies for deduction
          under the second limb of subsection 51(1) of the Act.  The
          judgment in Begg v. FC of T (1937) 4 ATD 257 is considered to
          add weight to this decision.

          7.  This Ruling does not apply to interest on borrowings that
          are not connected with the carrying on of a business for the
          purpose of producing assessable income.

          COMMISSIONER OF TAXATION
          18 April 1990
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