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                                CONNECTIONS
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PREAMBLE  This Office recently considered whether a deduction is allowable
          under section 70A of the Income Tax Assessment Act 1936 where
          the consumption of electricity is metered at a point outside the
          taxpayer's land.

          2.  A deduction is allowable under section 70A for the cost of
          connection of mains electricity facilities to land owned by the
          taxpayer claiming the deduction or to land in which the taxpayer
          has a leasehold, tenancy or other interest.  A further
          requirement is that the taxpayer be carrying on a business on
          that land for the purpose of producing assessable income.

          3.  Subparagraph 70A(11)(a)(i) provides that the phrase "the
          connection to any land of mains electricity facilities" refers
          to the connection of mains electricity cables from a point
          either on or outside the taxpayer's land to a point on the
          taxpayer's land at which the consumption of electricity supplied
          through those cables is to be metered.

RULING    4.  The provisions of section 70A require a taxpayer claiming a
          deduction for the cost of connection of mains electricity, to
          either own the land or have some other proprietary interest in
          the land on which the consumption of the electricity supplied
          through the cables is metered.

          5.  Where the consumption of electricity is metered at a point
          which lies outside the taxpayer's land, the cost of connection
          of mains electricity is not an allowable deduction under section
          70A.

          COMMISSIONER OF TAXATION
          13 June 1990
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