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PREAMBLE  An administration company or an administration trust (in this
          Ruling referred to as an "administration entity") is one which
          provides administrative services to a professional partnership
          for a fee.  This Office has accepted for some time that partners
          may establish, and become employees of, an administration entity
          set up to provide duties of a non-professional and
          administrative nature to their professional partnership.

          2.  The professional practice pays an administration fee to the
          administration entity to cover the costs of salary and
          superannuation contributions made on behalf of the partners.
          The administration entity is intended to break even - making no
          profit or loss after payment of the salaries and superannuation
          contributions.

          3.  One of the purposes for which administration entities have
          been set up over the years has been to enable employer-sponsored
          superannuation benefits to be provided to the partners (based
          upon a reasonable remuneration for services rendered).  The tax
          deductible contributions that funded these benefits have
          generally exceeded the more limited deductions that have been
          available for self-employed superannuation contributions.  For
          administration entities to be acceptable, there must be no
          element of income diversion and the superannuation contributions
          must be made to a "complying" fund (i.e. a fund in relation to
          which the Insurance and Superannuation Commissioner ("the ISC")
          has given a notice under section 12 or 13 of the Occupational
          Superannuation Standards Act 1987 stating that he is satisfied
          that the fund satisfied, or should be treated as if it had
          satisfied, the superannuation fund conditions in relation to the
          year of income).



          4.  On and from 1 July 1990, the level of deductions available
          to unsupported self-employed individuals for superannuation
          contributions was substantially increased.  Contributions are
          limited, however, to the lesser of:

              .    the amount required to fund a benefit equal to the
                   individual's reasonable benefit limit; or

              .    $3,000 plus 75% of the contributions exceeding $3,000.

          5.  On and from 1 July 1990, however, superannuation guidelines
          issued by the ISC permitted the reasonable benefit limits for a
          member of a superannuation fund to be based upon an expanded
          definition of "salary".  "Salary" for this purpose now includes
          the net income from a business carried on by that person either
          alone or in partnership.  Where, for example, an employee of an
          administration entity who earns a salary of $20,000 also derives
          net income of $200,000 from an unrelated business that the
          employee carries on in his or her own right, the "salary" in
          terms of the expanded definition would be $220,000.

          6.  Accordingly, it is now possible for administration entities
          which employ professional practitioners, either practising alone
          or in partnership, to calculate in respect of those
          practitioners increased superannuation contributions in terms of
          the expanded "salary" definition without the superannuation fund
          losing its complying status.

          7.  The purpose of this Ruling is to clarify this Office's view
          of the deductibility, under subsection 51(1) of the Income Tax
          Assessment Act 1936 ("the Act"), of administration fees charged
          by an administration entity in the context of the changed
          superannuation guidelines.

RULING    Administration Entities

          8.  Although, as mentioned in paragraph 6, an administration
          entity may now be able to calculate increased superannuation
          contributions in terms of the expanded "salary" definition, not
          all outgoings of an administration entity (including
          superannuation contributions) charged to a professional
          partnership in the form of an administration fee are necessarily
          deductible to that partnership.  An administration entity, by
          its very nature, is not a party at arm's length from its
          professional practice.  The deductibility, under subsection
          51(1) of the Act, of the fee charged by a non-arm's length
          administration entity will be limited to an amount that
          reasonably reflects the level of services provided by the
          administration entity through its professional employees
          (referred to in this Ruling as the "reasonable fee").  As stated
          in paragraph 15 of Taxation Ruling IT 2531, any other amount
          charged by the administration entity may be assumed to be not
          wholly payable in respect of the services provided by that
          entity but for some other purpose and should be disallowed under
          subsection 51(1) of the Act (F.C. of T. v. Phillips 78 ATC 4361;
          (1978) 8 ATR 783).



          9.  In the example outlined in paragraph 5, although the
          "salary" in terms of the expanded definition would be $220000, a
          fee charged by an administration entity to a partnership based
          on superannuation contributions calculated on that "salary"
          would not, in its entirety, reasonably reflect the level of
          services provided by the entity through its employees to the
          partnership.  After all, the bulk of the superannuation
          contributions are attributable to the net income of the
          employee's business and would have no connection with the
          services provided by the entity.  The fee would not represent a
          reasonable fee deductible in full under subsection 51(1) of the
          Act.

          10. An example of a reasonable fee that would be deductible
          under subsection 51(1) of the Act would be one which is based
          upon:

              a.  a salary calculated in accordance with Taxation Ruling
                  IT 2531;

              b.  superannuation contributions calculated on that salary;
                  and

              c.  any ancillary costs associated with the services rendered
                  (e.g. payroll tax).

          11. Where the fee charged by a non-arm's length administration
          entity to a professional partnership is a reasonable fee, the
          deductibility of the fee under subsection 51(1) of the Act would
          not be affected by the proportion of the fee that represents
          salary or the proportion that represents superannuation
          contributions.  For example, where the reasonable fee is $20,000,
          the payment of:

              a.  an administration salary of $10,000 and superannuation
                  contributions of $10,000; or

              b.  an administration salary of $5,000 and superannuation
                  contributions of $15,000; or

              c.  the payment of no administration salary and
                  superannuation contributions of $20,000,

          would not affect (subject to the ISC guidelines on superannuation
          contributions being satisfied) the deductibility of the fee under
          subsection 51(1) of the Act.  Nor would any part of the
          superannuation contributions constitute a salary sacrifice that
          is assessable income in the hands of the employee.  It is not
          necessary that all administration entity employees adopt the same
          mix of salary and superannuation contributions.  Nor, of course,
          is it necessary that all partners of any particular partnership
          be employed by the administration entity.

          12. If, however, an employee has an obligation to contribute to a
          superannuation fund and the administration entity withholds part
          of the employee's salary to make that contribution on the
          employee's behalf, then the amount of the contribution is



          assessable income of the employee.  In this situation the
          contribution is considered to be a disposition of income after it
          has been derived by the employee.

          Combined Administration/Service Entities

          13. As mentioned at paragraph 3 of Taxation Ruling IT 2531, where
          a combined administration/service entity is being used it is
          necessary to ensure that the two basic functions being carried
          out within that entity remain clearly defined, notwithstanding
          that the fee charged to the partnership will be a single amount.
          This fee is a combination of the reasonable fee (referred to in
          paragraph 8 of this Ruling) and the services fee (which is the
          amount charged, including commercial markups, for the provision
          of office equipment, premises, clerical services and so on - see
          Taxation Rulings IT 276 and IT 2277).

          14. A question has recently been asked of this Office whether any
          objection would be raised if the profits being derived from the
          fee charged by the combined administration/service entity (that
          is, profits from the services component of the fee) are
          subsequently used to provide additional employer-sponsored
          superannuation to the employees of the entity.  This Office is of
          the view that, subject to the ISC guidelines on superannuation
          contributions being satisfied, such an action would not put in
          jeopardy the deductibility of the fee under subsection 51(1) of
          the Act.

          COMMISSIONER OF TAXATION
          21 March 1991
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