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FACTS              Taxation Ruling IT 285 dealt with the implications of
          decisions of the Supreme Court of New South Wales in FC of T v
          Smith 78 ATC 4157; 8 ATR 518 and FC of T v Lacelles-Smith, 78
          ATC 4162; 8 ATR 524.  The ruling concluded by stating that where
          the facts support the allowance of a deduction under section 51
          for costs of self-education, the costs will include, in addition
          to any fees paid, other relevant expenditure incidental to the
          course, e.g. the cost of travelling to and from the place of
          education.

          2.       It would appear however, that some claims for the cost
          of travel to and from the place of education are being
          disallowed on the grounds that the cost of travel is of a
          private nature similar to expenditure on fares to and from work.

RULING    3.       The deductibility of fares to and from work is governed
          by the phrase in section 51, "incurred in gaining or producing
          the assessable income".  Because of the judicial meaning given
          to the phrase, it cannot be said that fares to and from work are
          incurred in gaining or producing assessable income from the
          work.  Notwithstanding that the fares are a necessary
          prerequisite to gaining or producing the assessable income, they
          are incurred at a point prior to the actual activities by which
          the assessable income from the work is gained or produced.

          4.       The reasoning which the courts have applied in giving
          meaning to the expression "incurred in gaining or producing the
          assessable income" simply does not apply to ascertaining the
          costs of self-education.  If section 51 permitted a deduction
          for expenses of employment, there would be little doubt that the
          cost of fares to and from the place of employment would qualify
          for deduction.  So it is with expenses of self- education.  The
          cost of travel to and from a place of education is as much a part of
          the costs of the education as the costs of
          travel to and from a convention or seminar is a part of the cost
          of attending the convention or seminar.



          5.       The deductions allowable for the cost of travel to and
          from a place of education may be illustrated in the following
          examples:-

                   (a)  Where a taxpayer travels directly from his place
                        of employment or business to and from the place of
                        education, the cost of travel forms part of the
                        cost of the self-education.

                   (b)  Where the taxpayer travels directly from his home
                        to and from the place of education, the cost of
                        travel is part of the cost of the self-education.

                   (c)  Where the taxpayer travels directly from his home
                        to the place of education and then to his place of
                        employment or business, the cost of travel to the
                        place of education is part of the cost of the
                        self-education.

                        The cost of travel from the place of education to
                        the place of employment or business should be
                        regarded as of the same nature as the cost of
                        fares to and from work and not deductible, cf 76
                        ATC Case H18 at pp.134/5; 20 CTBR(NS) Case 72 at
                        pp.714/715; Sargent v Barnes [1978] 2 All ER 737.
                        This will be the case irrespective of whether the
                        place of education is on the normal route from the
                        taxpayer's home to the place of employment or
                        business or on some other route.

                   (d)  Where the taxpayer travels directly from his place
                        of employment or business to the place of
                        education and thence to his home the same approach
                        as in (c) should be followed, i.e. the cost of
                        travel to the place of education is part of the
                        cost of the self-education and the cost of travel
                        from the place of education to home is not
                        deductible.

                                     COMMISSIONER OF TAXATION
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