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PREAMBLE           A taxpayer contemplating investing money in property
          investment trusts sought advice as to whether the following
          outgoings would qualify for deduction under the provisions of
          S51(1):-

              (a)  service fee (7%) payable in advance, when purchasing
                   units in (a)
                   and (b)                                 the service
                   fee being specifically for information services to be
                   rendered to the taxpayer during the life of the Trust
                   and the Fund; and

              (b)  interest (17%) payable by (the taxpayer) on a loan
                   from                                           in
                   respect of the loan portion of a geared investment in
                                               (Depending upon the
                   proportion of the investment representing borrowed
                   funds, the interest payable could exceed the income
                   from the investment.)

RULING    2.       Although the amount of interest payable under the loan
          contract is materially in excess of any assessable income
          arising from the                         investment, it is
          accepted that the full interest charge would qualify as an
          allowable deduction in terms of section 51(1) of the Income Tax
          Assessment Act.

          3.       In the taxpayer's situation, it is possible to
          distinguish the decision in Ure v FC of T, 80 ATC 4264; 10 ATR
          908, which involved a complex series of loan transactions.  The
          situations discussed in 25 CTBR (NS) Case 27; 81 ATC Case N73
          and 24 CTBR (NS) Case 62; 80 ATC Case M87, where expenditure of
          maintaining a house exceeded the small rental received, are
          considered to be more akin to the taxpayer's circumstances.  In
          both cases, the Boards of Review saw fit to distinguish Ure's
          Case and allowed a deduction to the extent of the outgoing
          incurred.  The decision in two earlier cases, Re Land and Income
          Taxation Act 1910 (Court of Review Decision, Volume 2, p.349)
          and Re a Taxpayer (NSW) (No.1) 2 ATD 210, are also relevant.

          4.       Essentially, the deductibility of interest depends upon
          the manner in which the borrowed moneys were applied and, income



          tax being an annual impost, any decision concerning a possible
          deduction must be made each year.  Accordingly, the taxpayer was
          advised, subject to the usual reservation, that a deduction for
          the interest paid under the contract would be an allowable
          deduction in each year of income.

          5.       The service fee, on the other hand, paid when the
          taxpayer purchases units in either the
                                                                   is not
          an allowable deduction.  This expense is seen to be clearly of a
          capital nature, being incurred as part of the purchase price of
          units in the particular Trust.  In addition, it is not seen to
          be an expense incurred in the management, by the taxpayer
          himself, of his investment portfolio.  In the        situation,
          management lies with the promotors of the fund, not the
          unitholders.
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