
IT 69 - Investment allowance - hire of plant

This cover sheet is provided for information only. It does not form part of IT 69 - Investment
allowance - hire of plant

This document has been Withdrawn.
There is a Withdrawal notice for this document.

This ruling contains references to repealed provisions, some of which may have been rewritten.
The ruling still has effect. Paragraph 32 in TR 2006/10 provides further guidance on the status and
binding effect of public rulings where the law has been repealed or repealed and rewritten. The
legislative references at the end of the ruling indicate the repealed provisions and, where
applicable, the rewritten provisions.



                             TAXATION RULING NO. IT 69

                    INVESTMENT ALLOWANCE - HIRE OF PLANT

          F.O.I. EMBARGO: May be released

REF       N.O. REF: 76/545 F90                 DATE OF EFFECT:

          B.O. REF:                    DATE ORIG. MEMO ISSUED: 28.10.76

          F.O.I. INDEX DETAIL

          REFERENCE NO:    SUBJECT REFS:      LEGISLAT. REFS:

          I 1100404        HIRED PLANT              82AA
                           LEASED PLANT
                           INVESTMENT ALLOWANCE

PREAMBLE  A hire association requested, on behalf of its members, advice
          relating to the investment allowance provisions on equipment on
          hire to casual or occasional users.  The particular questions
          posed were:-

              1.   Does the investment allowance apply to "operated"
                   equipment on hire e.g. a bulldozer or a backhoe, which
                   may sometimes be operated on contract and sometimes on
                   hourly or daily hire?

              2.   If so, when is a piece of equipment deemed to be
                   operated e.g., if an air compressor were hired with an
                   operator, would that operator need to start and stop
                   it, or would he need to stand beside it all days?

              3.   If an employee of a company takes a piece of equipment
                   on which the investment allowance has been claimed home
                   for his own use, would that mean forfeiting the
                   allowances?  e.g., a carrying company allowing a driver
                   to use of its trucks to moves house or a bus operator
                   who allows a bus to be used for a church picnic free of
                   charge.

              4.   It is quite common practice for a group of farmers to
                   jointly purchase an expensive piece of agricultural
                   equipment for their shared use - would this qualify?

              5.   It is is quite common for a building contractor to
                   allow his sub-contractors to use some of his equipment
                   - say his hoist for them to lift their materials,
                   sometime charging and sometimes not - would such a
                   hoist qualify for the investment allowance?

              6.   A crane operator who mostly hires his crane with his
                   own operator will quite often allow the person for whom
                   he is working to operate the crane after hours or at
                   weekends.  Would this crane qualify for the investment
                   allowance?



              7.   Many contractors of all types let their equipment out
                   on hire when they do not need it themselves.  If such
                   contractors were to get the investment allowance while
                   our members who are hiring in competition which them do
                   not it would be most be most unfair as the contractor
                   would have a distinct competitive advantage.  While
                   technically he may not be entitled to claim the
                   investment allowance in practice it would be very
                   difficult for you to policy this.  How can our members
                   be protected from being so disadvantaged?

              8.   If our members, rather than hire particular items of
                   equipment were to contract to supply what that
                   equipment produces, would that equipment qualify for
                   the investment allowance?  e.g. instead of "Hiring an
                   Air Compressor" one could "Supply 28,000 cubic feet of
                   air".

RULING    2.  The allowance does not apply in respect of expenditure
          incurred in acquiring plant that is to be hired to casual or
          occasional users.  The concession is available only in relation
          to owner-operated eligible plant or eligible plant held, by a
          taxpayer who is operation it, under a hiring or leasing
          agreement for a term of 4 years or more with a "leasing company"
          as defined in the relevant provisions of the income tax law.

          3.  As a general statement, it can be said that firms deriving
          income from the day-to-day hiring of plant and equipment are not
          entitled to investment allowance deductions in respect of such
          plant and equipment.

          4.  However, a firm that provides services or performs a
          contract with a customer involving the use by it of eligible
          plant that it owns or holds under a long term hiring may qualify
          for the investment allowance.  Such plant, where operated by an
          employee or member of the firm concerned, will attract the
          investment allowance provided the basic conditions of the tax
          concession are satisfied, regardless of whether payments to be
          made by the customer for the services rendered are calculated in
          a job basis or at hourly or daily rates.  In an arrangement of
          his kind, which is, of course, quite different from a simple
          hiring of plant, the firm, and not its customer, would be
          actually using the plant in performing the contract or rendering
          the services.

          5.  In relation to the specific questions asked, the following
          comments were provided.

          6.  In relation to question 1 and 2, it will be a question of
          fact whether the firm that owns the plant is itself using or
          operating the plant in providing services for or fulfilling
          contracts with its customers.  A specialised piece of equipment
          such as a large mobile crane would normally be operated solely
          on a contract basis by the crane hire firm that owned it.  On
          the other hand, items of plant such as tractors, bulldozers,
          compressors, etc. would generally be hired out under



          arrangements in which the hirer would be responsible to operate
          the plant.  As mentioned above, the hiring of plant under
          arrangements of this latter kind would be outside the scope of
          the investment allowance.

          7.  In relation to question 4, where a group of farmers or other
          taxpayers jointly purchased plant for their shared or common use
          - but not for hire to other taxpayers - there is no reason why
          the investment allowance should not be available to them,
          provided the basic condition of eligibility are satisfied.

          8.  In the situation referred to in question 7 the plant owned
          by a contractor that was let on casual hire at the times when
          the items were not required by the contractor for his own
          purposes would not be eligible for investment allowance.  It is
          a condition of the allowance that where eligible plant is owned
          by a taxpayer (other than a leasing company) no person other
          than the owner be granted rights to use it.

          9.  Questions 3, and 5 and 6 may be concerned with largely
          hypothetical situations, some involving the private use by
          employees of plant and equipment owned by firms using the plant
          for business purposes.  Any significant use of plant for private
          purposes that comes to notice could result in the loss of
          investment allowance to the firm concerned.

          10. It was not fully understood what is meant by question 8.  If
          a hire firm was to carry on business in the same way as it does
          at present, but was to purport to supply compressed air or
          electricity to the hires of its compressors or generators, it
          would seem that the arrangement would still be one in which
          plant was being hired and thus ineligible for the investment
          allowance.  If, on the other hand, the hire firm was to change
          the nature of its present business, the question whether plant
          that it itself owned and operated in that business could qualify
          for investment allowance deductions would depend on the facts of
          the paricular situation.
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