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                             TAX:  AUDITORS-        TAX ADMINISTRATION ACT
                                   GENERAL          1982 SECTION 3

          OTHER RULINGS ON TOPIC  MT 2002

PREAMBLE           Sub-paragraph (a)(vii) of the definition of "excluded
          debit" in sub-section 3(1) of the Bank Account Debits Tax
          Administration Act categorises as an "excluded debit" a debit
          made to an account kept with a bank in the name of a Department
          of the Commonwealth or of a State or Territory, other than a
          department the sole or principal function of which is to carry
          on an activity in the nature of a business (whether or not for
          profit), not being a debit made in relation to a transaction
          entered into by or on behalf of the department in connection
          with the carrying on of an activity in the nature of a business
          (whether or not for profit) other than an activity that forms a
          minor or insignificant part of the functions of the department.

          2.       Taxation Ruling No. MT 2002 advised that, as a general
          rule, a government activity is regarded as being in the nature
          of a business if that activity is one which is also carried on
          by non-government bodies or by individuals for profit.

FACTS     3.       The duties and responsbilities of the Auditors-General
          principally relate to the audit of State or Federal (as the case
          may be) Departments and organizations entrusted with the
          responsibility for the receipt or collection and/or disbursement
          of public monies.

          4.       The organizations include Commonwealth and State owned
          and/or promoted authorities, instrumentalities, trusts,
          corporations and companies, local government councils, school
          councils.  Reports on the audits are prepared and submitted to
          the relevant parliaments.

          5.       Generally fees are not charged by Auditors-General for
          audits of Government departments.  However, in some cases
          legislation may authorise the charging of fees for audits of
          other bodies such as statutory corporations.  The fee may be



          based on the recovery of the cost of performing the audit.

RULING    6.       The audit function carried on by Auditors-General is
          not in direct competition with the activities of private
          enterprise firms and entities.  Just as Government departments
          generally perform the functions of government activity, the
          Auditors-General in auditing the public account as required by
          relevant legislation are performing governmental activities
          rather than activities in the nature of a business.

          7.       It is accepted that debits made to an account kept in
          the name of a State Auditor-General or the Commonwealth
          Auditor-General are excluded debits within the meaning of
          sub-paragraph (a)(vii) and are eligible for exemption from Bank
          Account Debits Tax.
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                                                   18 June 1985
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