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          F.O.I. INDEX DETAIL
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          OTHER RULINGS ON TOPIC : MT 2002

PREAMBLE           Water supply authorities, whether conducted by State
          governments or local governments, are authorities of the kind
          covered by sub-paragraph (a)(vii) of the definition of "excluded
          debit" contained in sub-section 3(1) of the Bank Account Debits
          Tax Administration Act.  The paragraph has the effect of
          exempting from bank account debits tax debits made to accounts
          maintained by government authorities unless the sole or
          principal function of the authority is to carry on an activity
          in the nature of a business.

FACTS     2.       In Taxation Ruling MT 2002 it is stated that, as a
          general rule, a government activity is regarded as being an
          activity in the nature of a business if that activity is one
          which is also carried on by non-government bodies or by
          individuals for profit.  Traditionally statutory authorities and
          local governing bodies provide water supply and sewerage
          services to the public subject to an annual rate charge.
          Because municipal rates are taxes and not a payment for services
          rendered, the provision of such services in return for a special
          rating charge is not regarded as an activity in the nature of a
          business.  The imposition of excess water charges does not
          affect this position.

          3.       Some water supply authorities are gradually introducing
          a pay-for-use system of calculating charges for the supply of
          water or are levying charges on the actual amount of water used.

          4.       Under the pay-for-use system a low annual water usage
          allowance is determined for each property by dividing the annual
          base water rate by the price of water.  The water usage



          allowance is the quantity of water which may be used by a
          consumer without additional water rates having to be paid.  If a
          householder's water consumption exceeds the water allowance then
          additional water rates, previously called excess water rates,
          are payable.  Because the base allowance is set at a low level
          almost every user becomes liable to pay for the excess water
          used.  The water rates to be paid under this system become more
          proportional to the amount of water consumed.

RULING    5.       Notwithstanding the alteration in the manner in which
          some water supply authorities charge for the supply of water,
          the authorities are still considered to be engaged in the
          provision of government services and not carrying on business.

          6.       Debits made to accounts of water supply authorities are
          excluded debits within the meaning of sub-paragraph (a)(vii) and
          are eligible for exemption from bank account debits tax.
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