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PREAMBLE           Generally, a taxable car benefit arises for FBT purposes 

          where an employer's car is used by an employee or associate for 

          private purposes or is available for their private use.  As 

          detailed in Ruling MT 2027, travel between an employee's 

          residence and place of employment would ordinarily constitute 

          private use for these purposes. 
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          2.       However, by virtue of the exemption afforded by 

          sub-section 8(2) of the Fringe Benefits Tax Assessment Act 1986 

          (the "Act"), a liability for FBT will not arise where the private 

          use of certain cars during a particular year of tax is limited to 

          work-related travel.  Work-related travel is defined for these 

          purposes in sub-section 136(1) of the Act to be travel by an 

          employee between his or her place of residence and place of 

          employment or other place at which employment duties are 

          performed and any travel that is incidental to travel in the 

          course of performing duties of employment.  It should be noted 

          that in the event that private use is not so limited, FBT 

          liability extends to all private use, including private home to 

          work travel. 

 

          3.       Cars that may qualify for this exemption are taxis, 

          panel vans, utility trucks or any other road vehicles that, while 

          designed to carry loads of less than one tonne, are not designed 

          for the principal purpose of carrying passengers. 

 

          4.       This Office has been asked whether modifications to 

          vehicles originally designed as passenger cars will result in the 

          vehicle, as modified, qualifying for the exemption.  The 

          enquiries received fall into two broad categories.  The first 

          concerns driver instruction cars to which dual foot controls have 

          been fitted.  The second relates to modifications to station 

          wagons (and suitable hatchback models) that involve the removal 

          or bolting down of the rear passenger seat. 

 



RULING    5.       Whether a car is of a kind to which the work-related use 

          exemption is capable of applying depends on the vehicle's 

          inherent design rather than the use to which the particular car 

          is put.  Thus, for example, the fact that the rear seat of a 

          station wagon may be folded down and service equipment located in 

          the extended rear section is not relevant for the purposes of the 

          exemption, i.e. the car's design remains that of a passenger 

          carrying vehicle. 

 

          6.       Similarly, ordinary passenger cars of the kind commonly 

          used as driver instruction cars are designed principally for the 

          carriage of passengers and the fact that they may be fitted with 

          dual controls and their use restricted to driver instruction does 

          not alter the essential design of the car.  This is established, 

          broadly, by its designed seating capacity.  Accordingly, 

          passenger cars modified for use as driver instruction cars do not 

          fall within the class of vehicles specified in sub-section 8(2) 

          of the Act. 

 

          7.       As to the second category of cases, a vehicle's design 

          is generally established at the time of manufacture.  In order to 

          change that design it would be necessary that the modifications 

          effect a permanent alteration to the vehicle. 

 

          8.       A clear example of this would be the process involved in 

          the production of hearses.  Under this, a station wagon body is 

          extended, the rear doors removed, flush panelling fitted and the 

          compartment behind the driver's seat suitably modified. 

 

          9.       Whether or not modifications to a car satisfy the test 

          detailed in paragraph 7 needs to be determined on the facts of 

          the particular case.  However, as a general rule, the requirement 

          that modifications effect a permanent change to the car would be 

          satisfied where they are not capable of being readily reversed 

          such that the car could, if required, be used alternatively as a 

          passenger or non-passenger car on a regular basis.  The fact that 

          re-conversion may be made difficult by the bulk of any equipment 

          or goods regularly stored in the rear section is not relevant for 

          this purpose; rather, satisfaction of the requirement is to be 

          found in the nature of the modifications themselves. 

 

          10.      Simply removing the rear seat or bolting it down would 

          not be sufficient for this purpose.  However, if, as has been put 

          to this Office, that were to be done in conjunction with the 

          fixing of a rigid floor panel, the reinforcement of internal 

          panels, the fixing of a protective screen behind the driver's 

          seat and the fixing of shelving, etc., to a service vehicle, it 

          would be accepted that the modifications were such as to bring 

          the vehicle within the ambit of sub-section 8(2).  Of course, the 

          modifications would need to extend throughout the entire rear 

          area, including that previously devoted to the rear seat.  Simply 

          fixing shelving etc., to the area behind the rear seat location 

          would not bring the vehicle within the ambit of sub-section 8(2). 

 

          11.      It should be noted that to qualify for the exemption the 

          requirements of sub-section 8(2) must be satisfied at all times 

          during an FBT year when the car benefit is provided, i.e., at all 

          times when the car is used or available for the private use of 

          the employee (or associate).  Accordingly, the exemption will not 

          apply in the year in which modifications are effected if, during 

          that year, the unmodified car was used by the employee (or 



          associate) for private purposes or was available for his or her 

          private use.  In determining for these purposes whether an 

          unmodified car has been available for an employee's private use, 

          particular regard should be had to sub-section 7(2) of the Act, 

          the effect of which is that a car will be taken to be available 

          for the private use of an employee on any day on which it is 

          garaged at or near the employee's residence. 

 

          12.      One final point should be noted in discussing 

          eligibility for the exemption afforded by sub-section 8(2).  As 

          discussed in Ruling MT 2027, not all travel from an employee's 

          home constitutes private travel.  It follows that there will be 

          cases where no FBT liability arises in respect of the use of a 

          car garaged at an employee's home, notwithstanding its exclusion 

          from the operation of sub-section 8(2). 

 

          13.      By way of example, if, as is understood to be a common 

          situation, driver instruction cars are used solely in travelling 

          from the instructor's home to pick up the first pupil, from 

          lesson to lesson and then to home after dropping off the final 

          pupil for the day, it would be accepted that the car was used 

          exclusively for business purposes.  Provided that the employer 

          adopts the operating cost method of valuing car benefits (section 

          10 of the Act) and the necessary log book requirements are 

          satisfied, there would be no FBT liability in respect of the 

          employee's use of the car.  In the example given, the log book 

          requirements would amount to a single daily entry recording the 

          use of the car for driver instruction purposes. 

 

                                               COMMISSIONER OF TAXATION 

                                                    1 October 1986 
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