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PREAMBLE      This Ruling considers the application of Debits Tax to
          agency accounts held with banks by a non-bank financial
          institution (an institution).  The agency accounts arise where
          an institution provides general cheque facilities to its members.

          2.  The two particular questions arising are whether such an
          account is an "account" within the meaning of the Debits Tax
          Administration Act and, if so, whether the institution is liable
          for debits tax in respect of the single bulk debit or the
          separate individual debits to members' accounts.

          3.  Subsection 3(1) defines an "account" to mean an account kept
          with a bank, being an account to which payments by the bank in
          respect of cheques drawn on the bank by the account holder, or
          by any one or more of the account holders, may be debited.

          4.  Section 3A provides that, a debit that, but for that
          section, would be a single debit made to an account in respect
          of two or more account transactions are to be treated as being
          separate debits in relation to each of those account
          transactions.

FACTS     5.  Under agency or third party arrangements entered into by
          institutions, an agreement is entered into between the
          institution and a bank which, amongst other things, establishes
          a settlement account with the bank in the name of the
          institution.

          6.  Under the agreement, members of the institution are
          authorised to draw cheques on this settlement account.  The
          settlement account is bulk debited by the bank on a daily
          basis.  The bank then supplies the institution with details of
          the individual cheques presented to the bank to allow the
          institution to debit the individual members' accounts with the
          institution.  The institution replenishes the settlement account
          on a daily basis with an amount representing the current day's



          deposited cheques drawn by members and any adjustments.

RULING    7.  The argument has been raised that the settlement account is
          not an account within the definition in subsection 3(1) because
          cheques are not actually drawn on the account by the account
          holder, i.e. the institution.

          8.  This is not accepted.  The definition of "account" in
          subsection 3(1) only requires that the account be one in respect
          of which cheques may be drawn on the account by the account
          holder.  In other words, if the account is one where payments
          may be debited by the bank in respect of cheques drawn on the
          bank by the account holder, it is not necessary that the account
          holder has actually drawn a cheque on the account.  The
          important question is whether the holder can draw cheques on the
          account.

          9.  In any event, as the members of the institution actually
          draw cheques on the account, it is considered that the account
          is being operated by the account holder, namely the
          institution.  The cheques are drawn by the members as persons
          authorised by the account holder (the institution) or as agents
          of the account holder.  As the cheques are drawn on the bank by
          the account holder, the account is within the definition.

          10. While agency cheque agreements between banks and
          institutions may vary as to their terms, the general effect of
          the institution member acting as an agent or with the authority
          of the institution remains basically the same, and this Ruling
          has application.

          11. Under the provisions of section 3A of the Debits Tax
          Administration Act, for the purposes of determining liability to
          debits tax, a single debit covering two or more account
          transactions is broken down to the individual transactions that
          the single debit covers.  Thus, while a bank may debit the
          account once only each day for all cheques presented on the
          account for the day, a liability will arise for each cheque
          covered by the single debit.

          COMMISSIONER OF TAXATION
          16 June 1988
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