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Addendum 
Product Ruling 
Income tax:  West Coast Hardwood – 
Resale Offer 
 

This Addendum amends Product Ruling PR 2003/41 to reflect 
changes to the simplified tax system legislation from the 2005-06 
income year onwards. 

 

PR 2003/41 is amended as follows: 
1. Paragraph 2 
Insert dot point: 

• Division 328 of the Income Tax (Transitional 
Provisions) Act 1997; 

 

2. Paragraph 48 
After the paragraph insert: 

48A. Changes to the STS rules apply from 1 July 2005. 
From that date, ‘STS taxpayers’ may use the accruals 
accounting method. For a Member participating in the Project, 
the recognition of income and the timing of tax deductions is 
different depending on whether the Member who was an ‘STS 
taxpayer’ prior to 1 July 2005 continues to use the cash 
accounting method (called the ‘STS accounting method’) – 
see sections 328-120 and 328-125 of the Income Tax 
(Transitional Provisions) Act 1997. 

 

3. Paragraph 51 
Omit the paragraph; substitute: 

51. Other than Growers referred to in paragraph 52 of this 
Ruling, a Grower recognises ordinary income from carrying on 
their business of afforestation in the year in which the income 
is derived. 
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4. Paragraph 52 
Omit the paragraph; substitute: 

52. A Grower who is an ‘STS taxpayer’ or an ‘STS 
taxpayer’ using the cash accounting method for the 2005-06 
year and later recognises ordinary income from carrying on 
their business of afforestation in the year in which the income 
is received. 

 

5. Paragraph 54 
Omit the paragraph and the following table and notes; substitute: 

54. However, if for any reason, an amount shown or 
referred to in the Tables below is not fully paid in the year in 
which it is incurred by a Grower who is an ‘STS taxpayer’ or 
an ‘STS taxpayer’ using the cash accounting method for the 
2005-06 year and later, such as the deposit arrangement 
described at paragraph 35 of this Ruling, then the amount is 
only deductible to the extent to which it has been paid, or has 
been paid on behalf the Grower. 

2003 Growers 

Fee Type Year ended 
30 June 2003 

Year ended 
30 June 2004 

Year ended 
30 June 2005 

Initial 
Management 
Fee 

$4,620 
See Notes 

(i) & (ii) 

  

Annual Fee  $1,338 
See Notes 

(i), (iii) & (iv) 

$1,375 
See Notes 

(i), (iii) & (iv) 
Lease Fee 
(Rent) 

$385 
See Notes 

(i), (iii) & (iv) 

$385 
(indexed) 
See Notes 

(i), (iii) & (iv) 

$385 
(indexed) 
See Notes 

(i), (iii) & (iv) 

2004 Growers 
Fee Type Year ended 

30 June 2004 
Year ended 

30 June 2005 
Year ended 

30 June 2006 
Initial 
Management 
Fee 

$4,620 
See Notes 

(i) & (ii) 

  

Annual Fee  $1,338 
See Notes 

(i), (iii) & (iv) 

$1,375 
See Notes 

(i), (iii) & (iv) 
Lease Fee 
(Rent) 

$385 
See Notes 

(i), (iii) & (iv) 

$385 
(indexed) 
See Notes 

(i), (iii) & (iv) 

$385 
(indexed) 
See Notes 

(i), (iii) & (iv) 
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Notes: 
(i) If the Grower is registered or required to be registered 

for GST, amounts of outgoing would need to be 
adjusted as relevant for GST (for example, input tax 
credits):  Division 27. See Example at paragraph 119 
of this Ruling. 

(ii) The Initial Management Fee of $5,170 contains an 
amount of $550 identified as non-deductible capital 
expenditure. See paragraph 86 of this Ruling. 

(iii) Where the Grower is not an ‘STS taxpayer’ or is a 
‘STS taxpayer’ using the accruals accounting method 
for the 2005-06 year and later, the Initial Management 
Fee, Annual Fee and Rent incurred by a Grower are, to 
the extent shown in the Tables above, for services to 
be provided within the expenditure year and are 
deductible in the year in which they are incurred. 
Where the Grower is an ‘STS taxpayer’ (for the 
2004-05 income year) or an ‘STS taxpayer’ using the 
cash accounting method (for the 2005-06 and later 
income years) these Fees will be deductible in the year 
in which they are paid. 

(iv) If a Grower chooses to prepay fees for the doing of a 
thing (for example, the provision of management 
services or the leasing of land) that will not be wholly 
done in the income year the fees are incurred, the 
prepayment rules of the ITAA 1936 may apply to 
apportion those fees. In such cases, the tax deduction 
for the prepaid fee must be determined using the 
formula shown in paragraph 94 of this Ruling unless 
the expenditure is ‘excluded expenditure’. ‘Excluded 
expenditure’ is an ‘exception’ to the prepayment rules 
and is deductible in full in the year in which it is 
incurred. For the purpose of this Ruling ‘excluded 
expenditure’ refers to an amount of expenditure of less 
than $1,000. 

 

6. Paragraph 99 
Omit the paragraph; substitute: 

99. A Grower who is an ‘STS taxpayer’ or an ‘STS 
taxpayer’ using the cash accounting method for the 2005-06 
year and later can, therefore, claim an immediate deduction 
for each of the relevant fees in the income year in which the 
fee is paid. A Grower who is not an ‘STS taxpayer’ or who is 
an ‘STS taxpayer’ using the accruals accounting method for 
the 2005-06 year and later can claim an immediate deduction 
for each of the relevant fees in the income year in which the 
fee is incurred. 
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This Addendum applies on and from 1 July 2005. 

 

 

Commissioner of Taxation 
28 June 2006 
 
ATO references 
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