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Addendum 
Product Ruling 
Income tax:  Palandri America Wine 
Business – 2004 
 

This Addendum amends Product Ruling PR 2004/47 to reflect 
changes to the simplified tax system legislation from the 2005-06 
income year onwards. 

 

PR 2004/47 is amended as follows: 
1. Paragraph 2 
Insert dot point: 

• Division 328 of the Income Tax (Transitional 
Provisions) Act 1997; 

 

2. Paragraph 53 
After the paragraph insert: 

53A. Changes to the STS rules apply from 1 July 2005. 
From that date, ‘STS taxpayers’ may use the accruals 
accounting method. For a Member participating in the Project, 
the recognition of income and the timing of tax deductions is 
different depending on whether the Member who was an ‘STS 
taxpayer’ prior to 1 July 2005 continues to use the cash 
accounting method (called the ‘STS accounting method’) – 
see section 328-120 and 328-125 of the Income Tax 
(Transitional Provisions) Act 1997. 

 

3. Paragraph 61 
Omit the paragraph; substitute: 

61. For the 2005 and prior income years, a Member 
recognises ordinary income from carrying on the business of 
growing grapes and producing and marketing wine at the time 
the income is received (paragraph 328-105(1)(a)). For the 
2005-06 and later income years, a Member who is an ‘STS 
taxpayer’ using the accruals accounting method will be 
assessable on this income in the income year in which the 
income is derived and a Member who is an ‘STS taxpayer’ 
using the cash accounting method will be assessable on this 
income in the income year in which the income is received. 
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4. Paragraph 64 
(a) Omit the Tables; substitute: 

2004 Members 

Fee Type ITAA 1997 
Sections 

Year ended 
30 June 2004 

Year ended 
30 June 2005 

Year ended 
30 June 2006 

Management 
Fee 

8-1 $11,000 
See Notes 
(vii), (viii) 

& (ix) 

$5133.70 
See Notes 
(vii), (viii) 

& (ix) 

Minimum of 
$4,400 

See Notes 
(vii), (viii) (ix) 

& (xi) 
Rent 8-1 Nil 

See Notes 
(vii), (viii) 

& (ix) 

$366.30 
See Notes 
(vii), (viii) 

& (ix) 

$366.30 
(indexed) 
See Notes 

(vii), (viii), (ix) 
& (xii) 

Interest 8-1 When paid – 
See Notes 
(viii) and (x) 

When paid – 
See Notes 
(viii) and (x) 

See Notes 
(viii) and (x) 

 

2005 Members 

Fee Type ITAA 1997 
Sections 

Year ended 
30 June 2005 

Year ended 
30 June 2006 

Management 
Fee 

8-1 $16,133.70 
($11,000 + 
$5133.70) – 
See Notes 

(vii), (viii) & (ix) 

Minimum of 
$4,400 

See Notes 
(vii), (viii), (ix) 

& (xi) 
Rent 8-1 $61.04 

See Notes 
(vii), (viii), (ix) 

& (xiii) 

$366.30 (indexed) 
See Notes 

(vii), (viii), (ix) 
& (xii) 

Interest 8-1 When paid – 
See Notes 
(viii) and (x) 

See Notes 
(viii) and (x) 

 

(b) Omit Note (viii); substitute: 

(viii) If, for any reason, an expense referred to in the Tables 
above is not fully paid in the year in which it is incurred 
by a Member who is an ‘STS taxpayer’ (for the 2005 
and prior income years) or is an ‘STS taxpayer’ using 
the cash accounting method (for the 2006 and later 
income years) then the amount is only deductible to 
the extent to which it has been paid, or has been paid 
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for the Member (paragraph 328-105(1)(b)). For these 
taxpayers, any expense or part of an expense shown 
in the Tables above, which is not paid in the year in 
which it is incurred, will be deductible in the year in 
which it is actually paid; 

(c) Omit Note (ix); substitute: 

(ix) Where a Member who is an ‘STS taxpayer’, (for the 
2005 and prior income years) or is an ‘STS taxpayer’ 
using the cash accounting method (for the 2006 and 
later income years) pays the Management Fees and 
the Rent in the relevant income years shown in the 
Lease and Management Agreement, those fees are 
deductible in full in the year that they are paid. 
However, if a Member chooses to prepay fees for the 
doing of a thing (for example, the provision of 
management services or the leasing of land) that will 
not be wholly done in the same income year as the 
fees are incurred, the prepayment rules of the ITAA 
may apply to apportion those fees. In such cases, the 
tax deduction for the prepaid fee must be determined 
using the formula shown in paragraph 104, unless the 
expenditure is ‘excluded expenditure’. ‘Excluded 
expenditure’ is an ‘exception’ to the prepayment rules, 
and is deductible in full in the year in which it is 
incurred. For the purpose of this Ruling ‘excluded 
expenditure’ refers to an amount of expenditure of less 
than $1,000; 

 

5. Paragraphs 88 to 90 
Omit the paragraphs; substitute: 

88. In the absence of any application of the prepayment 
provisions, the timing of deductions for the Management Fees 
or the Rent will depend upon whether a Member is an ‘STS 
taxpayer’ for the 2005 and prior income years and on whether 
a Member is an ‘STS taxpayer’ using the cash accounting 
method or the accruals accounting method for the 2006 and 
later income years. 

89. For the 2005 and prior income years, if the Member is 
not an ‘STS taxpayer’, the Management Fees and the Rent 
are deductible in the year in which they are incurred. For the 
2006 and later income years, if the Member is not an ‘STS 
taxpayer’ or is an ‘STS taxpayer’ using the accruals 
accounting method, the Management Fees and the Rent are 
deductible in the year in which they are incurred. 
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90. For the 2005 and prior income years, if a member is an 
‘STS taxpayer’ (or in the case of the 2006 and later income 
years is an ‘STS taxpayer’ using the cash accounting method), 
the Management Fees and Rent are deductible in the income 
year in which they are paid, or are paid for the Member. If any 
amount that is properly incurred in an income year remains 
unpaid at the end of the income year, the unpaid amount is 
deductible in the income year in which it is actually paid or is 
paid for the Member. 

 

6. Paragraphs 93 to 95 
Omit the paragraphs; substitute: 

93. As with the Management Fees and Rent, in the 
absence of any application of the prepayment provisions, the 
timing of deductions for interest will again depend upon 
whether a Member is an ‘STS taxpayer’ for the 2005 and prior 
income years and on whether a Member is an ‘STS taxpayer’ 
using the cash accounting method or the accruals accounting 
method for the 2006 and later income years. 

94. For the 2005 and prior income years, if the Member is 
not an ‘STS taxpayer’, interest is deductible in the year in 
which it is incurred. For the 2006 and later income years, if the 
Member is not an ‘STS taxpayer’ or is an ‘STS taxpayer’ using 
the accruals accounting method, interest is deductible in the 
year in which it is incurred. 

95. For the 2005 and prior income years, if the Member is 
an ‘STS taxpayer’ (or in the case of the 2006 and later income 
years is an ‘STS taxpayer’ using the cash accounting method), 
interest is deductible in the income year in which it is paid, or 
is paid for the Member. If interest that is properly incurred in 
an income year remains unpaid at the end of the income year, 
the unpaid amount is deductible in the income year in which it 
is actually paid or is paid for the Member. 

 

This Addendum applies on and from 1 July 2005. 

 

 

Commissioner of Taxation 
28 June 2006 
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