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Addendum 
Product Ruling 
Income tax:  New World 2020 Project 
 

This Addendum amends Product Ruling PR 2004/75 to reflect 
changes to the simplified tax system legislation from the 2005-06 
income year onwards. 

 

PR 2004/75 is amended as follows: 
1. Paragraph 2 
Insert dot point: 

• Division 328 to the Income Tax (Transitional 
Provisions) Act 1997; 

 

2. Paragraph 57 
After the paragraph insert: 

57A. Changes to the STS rules apply from 1 July 2005. 
From that date, ‘STS taxpayers’ may use the accruals 
accounting method. For a Member participating in the Project, 
the recognition of income and the timing of tax deductions is 
different depending on whether the Member who was an ‘STS 
taxpayer’ prior to 1 July 2005 continues to use the cash 
accounting method (called the ‘STS accounting method’) – 
see section 328-120 and 328-125 of the Income Tax 
(Transitional Provisions) Act 1997. 

 

3. Paragraph 68 
Omit the paragraph; substitute: 

68. For the 2005 and prior income years, a Member who is 
an ‘STS taxpayer’ recognises ordinary income from carrying 
on the business of agriculture at the time the income is 
received (paragraph 328-105(1)(a)). For the 2005-06 and later 
income years, a Member who is an ‘STS taxpayer’ using the 
accruals accounting method will be assessable on this income 
in the income year in which the income is derived and a 
Member who is an ‘STS taxpayer’ using the cash accounting 
method will be assessable on this income in the income year 
in which the income is received. 
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4. Paragraph 74 
(a) Omit the paragraph; substitute: 

74. However, if for any reason, an amount shown or 
referred to in the Tables below is not fully paid in the year in 
which is incurred by a Member who is an ‘STS taxpayer’ for 
the 2005 and prior income years or is an ‘STS taxpayer’ using 
the cash accounting method for the 2006 and later income 
years, then the amount is only deductible to the extent to 
which it has been paid, or has been paid for the Member. Any 
amount or part of an amount shown in the Tables below which 
is not paid in the year in which it is incurred, will be deductible 
in the year in which it is actually paid. 

(b) Omit Notes (ii) to (vi); substitute: 

(ii) The Initial Services Fee – Forest Lot is expenditure for 
‘seasonally dependent agronomic activities’ (see 
paragraphs 107 to 111) and is deductible in the income 
year in which it is incurred (where the Member is not 
an ‘STS taxpayer’ in the 2005 and prior income years 
or is an ‘STS taxpayer’ using the accruals accounting 
method for the 2006 and later income years) or the 
year in which it is paid (where the Member is an ‘STS 
taxpayer’ in the 2005 and prior income years or is an 
‘STS taxpayer’ using the cash accounting method for 
the 2006 and later income years); 

(iii) Although the Project Management Agreement requires 
the Initial Management Fee – Crop Lot, Management 
Fees – Forest Lot and the Management Fees – Crop Lot 
to be prepaid, for a Member who acquires the minimum 
allocation of 1 Unit, the amount of the prepaid Initial 
Services Fee – Crop Lot and Management Fees in 
respect to the Forest Lot and the Crop Lot are less than 
$1,000. For the purposes of this Project, an amount of 
less than $1,000 is ‘excluded expenditure’. ‘Excluded 
expenditure’ is an ‘exception’ to the prepayment rules 
and is deductible in full in the year in which it is incurred 
(where the Member is not an ‘STS taxpayer’ in the 2005 
and prior income years or is an ‘STS taxpayer’ using the 
accruals accounting method for the 2006 and later 
income years) or the year in which it is paid (where the 
Member is an ‘STS taxpayer’ in the 2005 and prior 
income years or is an ‘STS taxpayer’ using the cash 
accounting method for the 2006 and later income years). 
(See Example 2 at paragraph 146); 

(iv) Where a Member acquires more than 1 Unit, the 
amount of the Member’s prepaid Initial Services Fee – 
Crop Lot will be more than $1,000. The Initial Services 
Fee – Crop Lot is NOT deductible in full in the year in 
which it is incurred (where the Member is not an ‘STS 
taxpayer’ in the 2005 and prior income years or is an 



Product Ruling 

PR 2004/75 
FOI status:  may be released Page 3 of 4 

‘STS taxpayer’ using the accruals accounting method 
for the 2006 and later income years) or the year in 
which it is paid (where the Member is an ‘STS 
taxpayer’ in the 2005 and prior income years or is an 
‘STS taxpayer’ using the cash accounting method for 
the 2006 and later income years). The deduction for 
the Initial Services Fee – Crop Lot must be determined 
using the formula in subsection 82KZMF(1) (see 
paragraph 61 of this Ruling). The Responsible Entity 
will inform Members of the number of days in the 
‘eligible service period’ in the first expenditure year. 
This figure is necessary to calculate the deduction 
allowable for the fees incurred. (See Example 3 at 
paragraph 147); 

(v) Where a Member acquires more than 5 Units, the 
amount of the Member’s prepaid Management Fees – 
Forest Lot and prepaid Management Fees – Crop Lot 
will be more than $1,000. The Management Fees in 
respect to the Forest Lot and the Crop Lot are NOT 
deductible in full in the year in which they are incurred 
(where the Member is not an ‘STS taxpayer’ in the 
2005 and prior income years or is an ‘STS taxpayer’ 
using the accruals accounting method for the 2006 and 
later income years) or the year in which they are paid 
(where the Member is an ‘STS taxpayer’ in the 2005 
and prior income years or is an ‘STS taxpayer’ using 
the cash accounting method for the 2006 and later 
income years). Such Members MUST determine the 
deduction for the prepaid Management Fees using the 
formula in subsection 82KZMF(1) (see paragraph 61 of 
this Ruling); or 

(vi) Where a Member pays the Rent and the Variable 
Costs in the relevant income years shown in the 
Project Management Agreement, those fees are 
deductible in full in the year that they are incurred 
(where the Member is not an ‘STS taxpayer’ in the 
2005 and prior income years or is an ‘STS taxpayer’ 
using the accruals accounting method for the 2006 and 
later income years) or the year in which they are paid 
(where the Member is an ‘STS taxpayer’ in the 2005 
and prior income years or is an ‘STS taxpayer’ using 
the cash accounting method for the 2006 and later 
income years). However, if a Member chooses to 
prepay fees for the doing of a thing (for example, the 
provision of services or the leasing of land) that will not 
be wholly done in the income year the fees are 
incurred, the prepayment rules of the ITAA 1936 may 
apply to apportion those fees. In such cases, the tax 
deduction for the prepaid fee must be determined 
using the formula shown in paragraph 61 of this Ruling 
unless the expenditure is ‘excluded expenditure’. 
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5. Paragraph 115 
Omit the paragraph; substitute: 

115. The prepaid Initial Services Fee – Crop Lot, the 
prepaid Management Fees – Forest Lot and the prepaid 
Management Fees – Crop Lot, being amounts of less than 
$1,000 in each expenditure year, constitute ‘excluded 
expenditure’ as defined in subsection 82KZL(1). Under 
Exception 3 (subsection 82KZME(7)) ‘excluded expenditure’ is 
specifically excluded from the operation of section 82KZMF. A 
Member who is an ‘STS taxpayer’ for the 2005 and prior 
income years or is an ‘STS taxpayer’ using the cash 
accounting method for the 2006 and later income years can, 
therefore, claim an immediate deduction for the Initial Services 
Fee – Crop Lot and the Management Fees in the income year 
in which they are paid. A Member who is not an ‘STS 
taxpayer’ for the 2005 and prior income years or is an ‘STS 
taxpayer’ using the accruals accounting method for the 2006 
and later income years, can claim an immediate deduction for 
the Initial Services Fee – Crop Lot and the Management Fees 
in the income year in which they are incurred. 

 

6. Paragraph 120 
Omit the paragraph and substitute: 

120. A Member who is an ‘STS taxpayer’ for the 2005 and 
prior income years or is an ‘STS taxpayer’ using the cash 
accounting method for the 2006 and later income years can, 
therefore, claim an immediate deduction for each of the 
relevant fees in the income year in which the fee is paid. A 
Member who is not an ‘STS taxpayer’ for the 2005 and prior 
income years or is an ‘STS taxpayer’ using the accruals 
accounting method for the 2006 and later income years, can 
claim an immediate deduction for each of the relevant fees in 
the income year in which the fee is incurred. 

 

This Addendum applies on and from 1 July 2005. 

 

Commissioner of Taxation 
28 June 2006 
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