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Addendum 
Product Ruling 
Income tax:  Tasmanian Truffle Project 
No. 2 (Second Supplementary Product 
Disclosure Statement) – post 
31 January 2005 Growers 
 

This Addendum amends Product Ruling PR 2004/88 to reflect 
changes to simplified tax system legislation from 1 July 2005. 

 

PR 2004/88 is amended as follows: 
1. Paragraph 66 
Replace the paragraph with: 

66. To be an ‘STS taxpayer’ a Grower must be eligible to 
be an ‘STS taxpayer’ and must have elected to be an 
‘STS taxpayer’. Changes to the STS rules apply from 
1 July 2005. From that date, STS taxpayers may use the 
accruals accounting method. For a Grower participating in the 
Project, the recognition of income and the timing of tax 
deductions is different under the STS where the Grower uses 
the cash accounting method. 

 

2. Paragraph 69 
Replace the paragraph with: 

69. Other than Growers referred to in paragraph 70, a 
Grower recognises ordinary income from carrying on the 
business of growing Truffles at the time that income is derived. 

 

3. Paragraph 70 
Replace the paragraph with: 

70. A Grower who is an ‘STS taxpayer’ (for the 2004-05 
income year) or an ‘STS taxpayer’ continuing to use the cash 
accounting method (for 2005-06 and later income years) will 
be assessable on ordinary income from the carrying on the 
business of growing Truffles at the time that income is 
received. 
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4. Paragraph 71 
Replace Notes (ii) & (iv) with: 

(ii) For the 2004-05 income year, only the ‘Licence Fee’ 
and that part of the ‘Initial Management Fee’ shown in 
the Table above is deductible in full in the year that it is 
incurred (where the Grower is not an ‘STS taxpayer’) 
or the year in which it is paid (where the Grower is an 
‘STS taxpayer’). 

(iv) For the 2005-06 income year and later years, where a 
Grower pays the ‘Ongoing Management Fee’ and the 
‘Licence Fee’ in the relevant income years show in the 
‘Management Agreement’ and the ‘Licence Agreement’ 
those fees are deductible in full in the year that they 
are incurred where the Grower is not an ‘STS taxpayer’ 
or, is an ‘STS taxpayer’ using the accruals accounting 
method. 

For the 2005-06 income year and later years, where a 
Grower pays the ‘Ongoing Management Fee’ and the 
‘Licence Fee’ in the relevant income years show in the 
‘Management Agreement’ and the ‘Licence Agreement’ 
those fees are deductible in full in the year that they 
are paid where the Grower is an ‘STS taxpayer’ using 
the cash accounting method. 

 

This Addendum applies on and from 1 July 2005. 
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31 May 2006 
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