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Addendum 
Product Ruling 
Income tax:  Margaret River Watershed 
Premium Wine Project – 2004 Growers 
 

This Addendum amends Product Ruling PR 2004/9 to reflect changes 
to simplified tax system legislation from 2005-06 onwards. 

 

PR 2004/9 is amended as follows: 
1. Paragraph 56 
Replace the paragraph with: 

56. To be an ‘STS taxpayer’ a Grower must be eligible to 
be an ‘STS taxpayer’ and must have elected to be an ‘STS 
taxpayer’. Changes to the STS rules apply from 1 July 2005. 
From that date, STS taxpayers may use the accruals 
accounting method or can continue to use the cash 
accounting method (called the ‘STS accounting method’ – see 
section 328-125). 

 

2. Paragraph 66 
Replace the paragraph with: 

66. Other than Growers referred to in paragraph 66A, a 
Grower is assessable on ordinary income from carrying on 
their business of viticulture in the income year in which that 
income is derived. 

 

3. After Paragraph 66 
Insert: 

66A. A Grower who is an ‘STS taxpayer’ (for the 2003-04 
and 2004-05 income years) or an ‘STS taxpayer’ continuing to 
use the cash accounting method (for the 2005-06 and later 
income years) is assessable on ordinary income from carrying 
on the business of viticulture in the income year in which that 
income is received. 
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4. Paragraph 71 
(a) In the table titled ‘For a Grower who enters into the Project on 
or before 15 June 2004’, in the row titled ‘Interest (Terms Payment 
Options only’ and in the column titled ‘Year ended 30/6/2006 Year 2’, 
replace the content with: 

When incurred (STS taxpayers using accruals accounting 
method) or when paid (STS taxpayers continuing to use 
cash accounting method) – See Note (xi) (below) 

(b) In the table titled ‘For a Grower who enters into the Project 
after 30 June 2004’, in the row titled ‘Interest (Terms Payment 
Options only’ and in the column titled ‘Year ended 30/6/2006 Year 1’, 
replace the content with: 

When incurred (STS taxpayers using accruals accounting 
method) or when paid (STS taxpayers continuing to use 
cash accounting method) – See Note (xi) (below) 

(c) In Note (vi), replace the last sentence with: 

For the 2006 income year, where a Grower who is an ‘STS 
taxpayer’ continuing to use the cash accounting method, the 
Management Fee ($2,508) and the Rent ($187 indexed) 
payable are deductible in the year in which they are fully paid 
or, where a Grower who is an ‘STS taxpayer using the 
accruals accounting method these fees are deductible in the 
income year in which they are incurred. 

(d) In Note (vii), replace the last sentence with: 

For the 2006 income year, where a Grower who is an ‘STS 
taxpayer’ continuing to use the cash accounting method, the 
Management Fee ($2,508) and the Rent ($187 indexed) 
payable are deductible in the year in which they are fully paid 
or, where a Grower who is an ‘STS taxpayer using the 
accruals accounting method these fees are deductible in the 
income year in which they are incurred. 

(e) In Note (viii), replace the last sentence with: 

For the 2006 income year, where a Grower who is an ‘STS 
taxpayer’ continuing to use the cash accounting method, the 
initial Management Fee and the Rent payable under the 
Terms Payment Options are deductible in the year in which 
they are fully paid or, where a Grower who is an ‘STS 
taxpayer using the accruals accounting method these fees are 
deductible in the income year in which they are incurred. 
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(f) Replace Note (ix) with: 

(ix) For the 2004 and 2005 income year, if, for any reason, 
an amount shown in the Table above is not fully paid in 
the year in which it is incurred by a Grower who is an 
‘STS taxpayer’, then the amount is only deductible to 
the extent to which it has been paid. Any amount or 
part of an amount shown in the Table above which is 
not paid in the year in which it is incurred will be 
deductible in the year in which it is actually paid. For 
the 2006 income year, a Grower who is an ‘STS 
taxpayer’ using the accruals accounting method is able 
to claim the amount as deduction in the income year in 
which it is incurred or, where a Grower who is an ‘STS 
taxpayer’ continuing to use the cash accounting 
method is able to claim the amount as deduction in the 
income year in which it is paid. 

(g) Omit the first sentence in Note (x). 

(h) Replace Note (xi) with: 

(xi) For the 2004 and 2005 income year, where a Grower 
who is an ‘STS taxpayer’, interest payable under the 1, 
5, or 6 year Terms Payment Options is deductible in 
the year in which it is paid. For the 2006 income year, 
where a Grower who is an ‘STS taxpayer’ continuing to 
use the cash accounting method, interest payable 
under the 1, 5, or 6 year Terms Payment Options is 
deductible in the year in which it is paid or, for a 
Grower who is an ‘STS taxpayer’ using the accruals 
accounting method, interest payable under these 
Payment Options will be deductible when it is incurred. 

 

5. Paragraph 103 
Replace the paragraph with: 

103. Where the Grower is not an ‘STS taxpayer’ or, is an 
‘STS taxpayer’ using the accruals accounting method (for the 
2005-06 income year), the management fees and the rent are 
deductible in the year in which they are incurred. 
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6. Paragraph 104 
Replace the paragraph with: 

104. Where the Grower is an ‘STS taxpayer’ (for the 
2003-04 and 2004-05 income years) or an ‘STS taxpayer’ 
continuing to use the cash accounting method (for the 
2005-06 income year), the management fees and the rent are 
deductible in the income year in which they are paid. If any 
amount that is properly incurred in an income year remains 
unpaid at the end of that income year, the unpaid amount is 
deductible in the income year in which it is actually paid. 

 

This Addendum applies on and from 1 July 2005. 

 

 

Commissioner of Taxation 
7 December 2005 
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